Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Onderwijs

‘Mét Freek’

belt met Freek Haverman (30). Hij schreef een wedstrijd uit voor een carnavalsnaam voor Amsterdam.

Veel inzendingen gekregen?

„Een stuk of vijftig toch wel. Smartengat, Amsteldonk, Bammegat. En heel veel namen met ‘paal’ of ‘palen’ erin. Paolkesdorp, Paolegat – echt van alles met palen.”

Palen?

„Ja, want Amsterdam staat toch op palen? Tenminste, dat was vroeger een versje dat we leerden op school. ‘Amsterdam gebouwd op palen, dit en dat’. Maar misschien ging dat wel alleen in het Brabants onderwijs zo.”

Nog een persoonlijk favoriet?

„Ja! Gròòtgragtegat! Lekker veel g’s.”

Wel harde g’s, in Amsterdam.

„Dat is ook ons motto: groots met een harde G.”

Jij komt zelf uit Brabant zo te horen.

„Ja, ik ben uit Breda. Maar ik woon al negen jaar in Amsterdam. Met carnaval ga ik altijd terug. De laatste jaren zie ik steeds meer Amsterdammers die naar het zuiden komen met carnaval. Daarom organiseer ik nu een feest in de Melkweg, ‘Alaaf & Kicking’, om carnaval eens hierheen te halen.”

Carnaval en Amsterdammers, is dat eigenlijk wel een combi?

„Vergis je niet, vroeger werd er wel degelijk carnaval gevierd in Amsterdam. Mét optochten, en mensen als André Hazes, Piet Römer, die slag, die waren dan Prins Carnaval. Maar dat is al jaren geleden gestopt. In Brabant heeft elke stad een carnavalsnaam, maar Amsterdam heeft die nooit eerder gehad. Met deze wedstrijd hoop ik daar verandering in te brengen.”

Zaten er nog heel slechte inzendingen tussen?

„‘Maskergat’ bungelt tot nu toe onderaan. Maar dat vind ik eigenlijk zonde. Denk er maar eens over na: een masker zet je op je hoofd, en ‘gat’ is natuurlijk Brabants voor stad. Hoofd-stad. Toch leuk gevonden.”