Mao citeren voor een meer ‘flamboyante’ politiek

Het citeren uit het rode boekje van Mao door schaduwminister John McDonnell leidde tot ophef.

Schaduwminister John McDonnell kreeg gisteren de lachers op zijn hand in het Britse Lagerhuis.
Schaduwminister John McDonnell kreeg gisteren de lachers op zijn hand in het Britse Lagerhuis. Foto: REUTERS/UK

“Laat me citeren uit Mao.” Zelfs in het Britse Lagerhuis, waar ieder debat een toneelstuk is, stond men perplex toen schaduwminister John McDonnell woensdag die woorden uitte.

In antwoord op de begroting die minister van Financiën George Osborne net had gepresenteerd, zwaaide McDonnell met het Rode Boekje, het ideologische handboek van de Chinese Culturele Revolutie van de jaren zestig. Toen onder het bewind van Mao Zedong naar schatting 45 miljoen Chinezen om het leven kwamen.

“We moeten van diegene die weten hoe, wie zij ook zijn, het economische werk leren. We moeten hen eren als onderwijzers. We moeten niet pretenderen te weten wat we niet weten”

Kennelijk wilde hij “kameraad Osborne” op luchtige wijze berispen voor diens gevlij met het huidige Chinese bewind, dat fiks investeert in Britse infrastructurele projecten. Maar wat McDonnell vooral bereikte, was dat het gisteren maar ten dele ging over de 20 miljard pond (28,6 miljard euro) aan overheidsbezuinigingen die Osborne oplegt. Of over de 12 miljard pond bezuinigingen op de bijstand, of over de ommezwaai na ‘Parijs’ niet het budget van de politie toch maar niet te korten.

McDonnell gaf de Conservatieven bovendien opnieuw munitie Labour te kunnen wegzetten als een ongeloofwaardige politieke partij. De regeringspartij wijst er al sinds de benoeming van Jeremy Corbyn tot partijleider, afgelopen september, op dat de grootste oppositiepartij trotskistisch en marxistisch is geworden. Nu komt daar maoïstisch bij.

McDonnell blijft bij uitspraken

Naar aanleiding van zijn actie kreeg McDonnell een hoop kritiek. Op sociale media werd het citeren uit Mao’s rode boekje gretig opgepikt:

Twitter avatar GeneralBoles General Boles Chairman McDonnell and the Cultural Revolution #spendingreview https://t.co/hgwpuzD9wn

In het tv-programma Good Morning Britain verdedigde McDonnell een dag later zijn uitspraken:

“Ik probeerde met wat ironie aandacht te vestigen op het feit dat George Osborne Britse bezittingen aan China verkoopt.”

McDonnell vindt niet dat hij met het citeren van Mao aan zijn doel voorbij schoot:

“In het Lagerhuis zijn mensen soms wat pompeus. Het is tijd om onze politiek wat flamboyanter en humoristischer te maken.”