Lokale oppositieleider Venezuela gedood

Dit gebeurde kort voor de parlementsverkiezingen, die leiden tot spanningen in het politiek verdeelde land.

Studenten protesteren tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro.
Studenten protesteren tegen de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Foto Carlos Garcia Rawlins/ Reuters

Een lokale oppositieleider in Venezuela is gisteren tijdens een campagne-evenement doodgeschoten. Dit gebeurde enkele dagen voor de parlementsverkiezingen, die volgens persbureau Reuters leiden tot spanningen in het politiek verdeelde Zuid-Amerikaanse land.

Volgens de nationale leider van de Acción Democrática (Democratische Actie) werd Luis Manuel Diaz, hoofd van de partij in de centraal gelegen stad Altagracia de Orituco, gedood tijdens een ontmoeting met de lokale bevolking. De Venezolaanse autoriteiten hebben volgens Reuters de dodelijke schietpartij nog niet meteen bevestigd. Ramos wees aanhangers van de regerende Socialistische Partij van Nicolas Maduro aan als daders, maar gaf daarvoor geen bewijs.

Lopez

Diaz stond op een podium met Lilian Tintori, vrouw van de bekendste oppositieleider in Venezuela, Leopoldo Lopez. Hij werd in september veroordeeld tot ruim dertien jaar celstraf voor het vermeend aanzetten tot gewelddadige demonstraties in 2014 waarbij 43 mensen omkwamen.

De Accion Democrática maakt onderdeel uit van een coalitie van oppositiepartijen onder de naam Democratische Eenheid, die als blok gaat proberen de socialisten voor het eerst in zestien jaar de macht af te pakken in het parlement. En volgens Reuters heeft de coalitie een goede kans. Maar dit scenario heeft wel de angst gevoed dat er meer conflicten in het politiek gepolariseerde land kunnen komen.