Leden Bandidos mogen hun strafproces in vrijheid afwachten

Rechtbank heft hechtenis op van twaalf verdachten van drugshandel en geweld.

Een lid van motorclub Bandidos wordt binnengeleid bij de rechtbank van Maastricht. Twaalf verdachten mogen het vervolg van hun proces thuis afwachten. Foto Jean-Pierre Geusens/Novum
Een lid van motorclub Bandidos wordt binnengeleid bij de rechtbank van Maastricht. Twaalf verdachten mogen het vervolg van hun proces thuis afwachten. Foto Jean-Pierre Geusens/Novum

Twaalf leden van de motorclub Bandidos mogen hun proces in vrijheid afwachten. De rechtbank in Maastricht heeft hun voorlopige hechtenis gisteren geschorst.

De behandeling van de zaak vindt naar verwachting pas in de loop van volgend jaar plaats.

Volgens de rechtbank eist de procesgang niet per se dat de twaalf zolang opgesloten blijven. Ze kunnen ook thuis hun proces afwachten, op voorwaarde dat ze in hun eigen gemeente blijven, geen strafbare feite plegen en geen contact hebben met elkaar en andere mensen uit het dossier.

Voor Bandidosbaas Harrie R., eerder mikpunt van aanslagen op zijn huis in Nieuwstadt, betekent dit dat hij geen contact mag hebben met zijn zoon en medeverdachte.

Red Devils

De twaalf werden eind mei opgepakt bij een grootschalige politieactie. Ze worden verdacht van drugshandel, intimidatie, bedreiging, openlijk geweld en wapenbezit.

Aan de arrestaties ging een periode vooraf waarin de spanningen tussen motorbendes met name in de Limburgse grensstreken flink opliepen. Op 7 mei vielen Bandidos café Dug Out in Sittard aan, thuishonk van motorbende Red Devils. Daarbij vielen drie gewonden.

Een dertiende verdachte, Johan K., blijft wel vastzitten. Hij kwam eerder al vrij, maar schond de voorwaarden die aan zijn vrijlating waren gesteld. Bij K. in Geleen werd bij de invallen van eind mei een grote hoeveelheid wapens gevonden, waaronder een raketwerper.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht is niet blij met de schorsing. Dat had liever gezien dat de verdachten in het belang van de zaak achter de tralies waren blijven zitten. „Maar het is een tussenvonnis. We kunnen pas in beroep na een inhoudelijke behandeling van de zaak”, zegt persofficier Anneke Rogier.

Het OM concentreert zich voorlopig op het toezicht op naleving van de voorwaarden. „Daar gaan we flink wat capaciteit voor vrij maken. Dit is niet zomaar een zaakje.”

Volgens Rogier zet het OM ondertussen vaart achter het onderzoek. „Bij het Nederlands Forensisch Instituut ontbreekt bijvoorbeeld de capaciteit om snel genoeg Blackberries uit te lezen. Dat besteden we nu uit aan particuliere bedrijven die dat ook zorgvuldig kunnen doen. Normaal hebben we daar het geld niet voor. In dit geval maken we daar, gezien het belang, geld voor vrij.”

Justitie is echter ook afhankelijk van de inwilliging van rechtshulpverzoeken. De zaak strekt zich uit tot onder meer het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Bosnië.