VS vielen per vergissing kliniek van AzG aan

Amerikaanse militairen, die begin vorige maand bij een luchtaanval op een kliniek van Artsen zonder Grenzen in het Afghaanse Kunduz 31 mensen doodden, namen per vergissing het verkeerde gebouw onder vuur. Dit bleek gisteren uit een persbriefing in Washington naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek naar het incident. De zaak heeft de VS in grote verlegenheid gebracht.

Artsen zonder Grenzen reageerde verontwaardigd. De organisatie noemde de uitkomst „schokkend” en zei dat veel vragen onbeantwoord blijven. Daarom is een onafhankelijk onderzoek alsnog nodig, betoogt zij.

Volgens generaal John Campbell, bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, had de bemanning eigenlijk een ander gebouw op het oog gehad, van waaruit de Talibaan opereerden. Doordat de apparatuur in het AC-130 toestel deels was uitgevallen vertrouwden de militairen op hun eigen waarnemingen. Daarbij maakten ze ernstige fouten. De betrokken militairen zijn intussen ontheven van hun taak in afwachting van nader onderzoek. (AP, Reuters)