Keihard kaarten om de Troon

In de aanloop naar Sinterklaas speelt NRC nieuwe spellen. Vandaag: kaarten met lords, ladies en ruimteschepen.

Boven: Star RealmsOnder:Game of Thrones Foto’s Fotodienst NRC
Boven: Star RealmsOnder:Game of Thrones Foto’s Fotodienst NRC

Pas op met wie je een spelletje gaat spelen! De kansen moeten een beetje gelijk verdeeld zijn. Als keer op keer dezelfde betweter (Trivial Pursuit!) of grootstrateeg (Stratego!) wint, is het tijd voor ander gezelschap. Of beter: een ander spel.

Dit is wat misging bij Game of Thrones, een fijn maar helaas bijna uitverkocht kaartspel gebaseerd op de hitserie van HBO. Twee families strijden om de IJzeren Troon. Spannend! Maar bij ons thuis niet, daar verpletterde Huis Lannister keer op keer Huis Stark. Makkie! De winnaar speelde te vaak Magic en kent alle smerige kaarttrucjes.

Jammer voor ons, want als kaartspel zit Game of Thrones goed in elkaar. Hooguit speelt toeval een te kleine rol. De twee huizen hebben een eigen karakter: Stark is brute kracht, Lannister konkelt en manipuleert.

Het spel is ook leuk voor wie nooit de serie zag. De foto’s en de sfeer op de kaarten maakten ons nieuwsgierig. Wie zijn al die lords en ladies? En sneuvelen die op tv even vaak als bij ons?

Het spel is ook heerlijk maf vertaald. Aan het begin van iedere beurt kiest elke speler een plot die de spelregels tijdelijk verandert. Wij schreeuwden die plotveranderingen hardop. Hoort Mijn Gebrul! Wend De Banieren Aan!

Minder gevoelig voor talentverschillen is Star Realms, een kaartspel waarin toeval een grotere rol speelt. Het lijkt op een soort simpele maar gevarieerdere space-variant van het populaire Dominion. Langzaam breid je je eigen arsenaal aan ruimtebases en militaire schepen uit. Om met je beschikbare kaarten het ‘gezag’ (zeg maar gewoon: levens) van de tegenstanders weg te schieten. Diep denken hoef je niet. Zelfs als je al veel kaarten op je stapel hebt, kun je alleen maar spelen met de vijf kaarten in je hand. Maar soms bereik je dankzij de juiste kaarten de perfecte storm: telkens mag je nieuwe kaarten pakken. Strategietip: zoek dus kaarten uit waarmee je nieuwe kaarten kan pakken.