IDFA-prijs: ‘Don Juan’

De documentaire Don Juan van de Pools-Zweedse regisseur Jerzy Sladkowski heeft de VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary (12.500 €) gewonnen. De film is een portret van de autistische 22-jarige Oleg die niet weet wat hij met zijn leven moet aanvangen, en zo zijn hysterische moeder Marina tot wanhoop drijft. Sladkowski, die begin jaren tachtig emigreerde van Polen naar Zweden, volgt Oleg bij talloze therapiesessies die hem uit zijn indolentie moeten bevrijden.

De IDFA Special Jury Award, de tweede prijs, ging naar Ukrainian Sheriffs van de Oekraïense debutant Roman Bondarchuk: een portret van twee mannen die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de wet in een gehucht in zuidelijk Oekraïne, waar ze vooral te maken krijgen met openbare dronkenschap en burenruzies. Aan die prijs is een geldbedrag verbonden van 2500 euro.

De prijs voor de beste documentaire van Nederlandse origine (7500 euro) ging naar A Strange Love Affair with Ego van Esther Gould. Zij maakte een portret van haar overleden zus Rowan en onderzocht tegelijkertijd de grenzen tussen gezond en ongezond zelfvertrouwen en narcisme.

De Special Jury Award for Dutch Documentary (tweede prijs, 2.500 euro) ging naar Tom Fassaert voor A Family Affair: een portret van de grootmoeder van de regisseur, een voormalig fotomodel die zijn vader als kind wegstopte in een kindertehuis, en emigreerde naar Zuid-Afrika.