Hoe klimaatbewust ben jij?

De wasdroger de deur uit, of je oude koelkast? Opladers uit het stopcontact halen, of korter douchen? Wat denk jij dat beter voor het milieu is? Doe de quiz. Gemaakt met medewerking van Milieu Centraal.

Benieuwd naar de uitleg per antwoord? Klap elke vraag hieronder uit voor onze berekening.

Koelkast of droger?

Door de oude koelkast de deur uit te doen bespaar je per jaar meer CO2 dan door de wasdroger niet meer te gebruiken. De oude koelkast weg bespaart zo’n 190 kilo CO2 per jaar, de wasdroger niet meer gebruiken bespaart rond de 90 kilo CO2 per jaar. Koelkasten zijn de laatste jaren steeds zuiniger geworden. Daarom loont het ook de moeite om een koelkast van zeven jaar of ouder te vervangen. Vervang je de oude koelkast door een nieuwe, dan scheelt dat 80 kilo CO2.

Oplader of douchen?

Opladers van mobiele telefoons kosten vrijwel geen energie (en dus CO2-uitstoot). Eén minuut korter douchen scheelt 60 kilo per jaar voor een gemiddeld huishouden. Als iedereen in Nederland een minuut korter zou gaan douchen, dan scheelt dat maar liefst 455 miljoen kilo CO2. Dat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot voor energie (gas en elektra) van alle huishoudens in een stad zo groot als Eindhoven. Dit terwijl veel van de huidige opladers helemaal geen stroom meer verbruiken als ze zonder telefoon in het stopcontact zitten. Oudere opladers kunnen nog wel een beetje gebruiken. Als je de oplader altijd in het stopcontact laat zitten verbruik je gemiddeld ongeveer 0,8 kWh per jaar (exclusief opladen). Dat komt overeen met 0,3 kilo CO2 per jaar. Een huishouden heeft gemiddeld 2,7 opladers in huis, dus per huishouden is dat ongeveer 0,8 kilo CO2 per jaar.

Argentijnse bosbessen of kip?

Bosbessen uit een ver land kosten de meeste CO2-uitstoot doordat ze worden ingevlogen. 100 gram blauwe bessen uit Argentinië kosten 0,97 kilo CO2. Kippenvlees kost ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot van de ingevlogen bessen. 100 gram kip: 0,26 kilo CO2. Ter vergelijking: 100 gram varkensvlees is 0,45 kilo CO2, 100 gram rundvlees rond de 1,6 kilo CO2. Let wel: zeker bij vlees zitten er flinke marges in type vleesproduct. Zo kan de uitstoot bij 100 gram rundvlees fluctueren tussen 0,9 en meer dan 4 kilo CO2. Hierboven staan gemiddelden.

Zonnepanelen of elektrische auto?

Je auto vervangen door een elektrisch exemplaar bespaart de meeste CO2-uitstoot. Tien zonnepanelen besparen 1.100 kilo CO2 per jaar, een elektrische auto scheelt 1.500, bij een gemiddeld aantal kilometers (13.600 km/jaar) wanneer deze op grijze stroom rijdt. Als je je elektrische auto oplaadt met je zonnepanelen, bespaar je nóg meer. Als je al je autokilometers op zonnestroom wilt rijden dan heb je gemiddeld zo’n dertien zonnepanelen nodig.

Vliegvakantie of isolatie?

Niet gaan vliegen met twee personen naar Thailand bespaart het meest: zo’n 5.400 kilo CO2. Maar ook het isoleren van je woning is goed voor het klimaat: spouwmuur, vloer en schuin dak besparen samen zo’n 3.600 kilo CO2. Let wel: wanneer je je woning isoleert, bespaar je ieder jaar opnieuw CO2-uitstoot. Bovendien verhoogt het comfort in je woning door minder tocht en vocht.

Fietsen of stand-by?

Door korte autoritten tot 10 kilometer te vervangen door de fiets bespaar je zo’n 310 kilo CO2-uitstoot per jaar. Het structureel uitzetten van apparaten die anders op stand-by zouden blijven staan, bespaart per jaar zo’n 110 kilo CO2. Door het vele optrekken en remmen is het brandstofverbruik op korte ritten 33 procent hoger dan het gemiddelde verbruik. De korte ritten zijn daardoor niet alleen duur, ze zijn ook extra slecht voor het milieu, de luchtkwaliteit in de stedelijke omgeving en ze veroorzaken extra slijtage - dus onderhoud - vanwege het rijden met een koude motor.

Vlees of kamperen in eigen land?

Kamperen in eigen land bespaart zo’n 450 kilo CO2, een jaar lang twee dagen in de week geen vlees eten met twee personen bespaart zo’n 320 kilo CO2.

Label A of met de trein?

Het meeste bespaar je door je woon-werkverkeer (wanneer dit een forse afstand betreft, zoals Utrecht - Zwolle) niet meer per auto maar per trein af te leggen. Op de woon-werkafstand Utrecht - Zwolle bespaar je 7.500 kilo CO2 per jaar. Je woning verbeteren van energielabel G naar A bespaart zo’n 7.000 kilo CO2.

Cv-ketel of voedselverspilling?

Door je voedselverspilling met de helft terug te brengen bespaar je gemiddeld zo’n 350 kilo CO2 per jaar. De besparing bij het vervangen van een cv-ketel door een hr-combiketel is zo’n 330 kilo per jaar. Voedselverspilling met 100 procent terugbrengen is niet realistisch, met de helft wel. Bijvoorbeeld door op maat te kopen en koken, slim te bewaren en creatief met restjes te zijn.

Zuinig rijden of zonneboiler?

Beter is zuinig rijden. Door consequent zuinig te rijden bespaar je zo’n 10 procent op de brandstofkosten en zo’n 360 kilo CO2. Door het installeren van een zonneboiler in een gemiddeld huishouden kun je zo’n 200 kilo CO2 per jaar besparen. De CO2-besparing van de zonneboiler neemt toe naarmate er meer warm water gebruikt wordt. Des te groter het huishouden, des te groter de besparing dus.

Met medewerking van Milieu Centraal.