In beeld

Heffen in Houston

Er vallen rake klappen op het WK gewichtheffen in Houston, Texas. De nek, de schouders, de bovenbenen en billen worden rood geslagen ter voorbereiding op de krachtinspanning. Het toernooi begint met de laagste gewichtsklassen (mannen tot 56 en vrouwen tot 48 kilogram). Met het vorderen van de week buigt de stalen stang aan weerskanten steeds verder door. Het hoogtepunt: wanneer de mannen van boven de 105 kilogram hun lichaamsgewicht twee keer en meer boven het hoofd tillen. Sommigen, zoals de Iraniër Behdad Salimi (nu geblesseerd aan zijn knie), komen tot meer dan 247 kilo, het gewicht van een volwassen varken of een shetlandpony.
De Kameroense Fransman Bernardin Kingue doet mee in de klasse tot 69 kilogram. Dit is vlak na een mislukte poging, te zien aan de stand van de voeten. De poging is geldig als beide benen naast elkaar staan en de deelnemer het gewicht twee seconden boven het hoofd heft. Zo ver kwam Kingue dit keer niet.
Scott Halleran/Getty Images/AFP
Boyanka Kostova uit Azerbeijan (voormalig Bulgaarse) loopt rood aan tijdens een succesvolle poging. Gewichtheffers houden in de belangrijkste seconden van hun poging vaak even de adem in, om alle spieren op volledige spanning te laten 'meewerken'. Kostova werd in Texas wereldkampioene in een nieuw wereldrecord.
Scott Halleran/Getty Images/AFP
De Chinees Chen Lijun (zelf niet zwaarder dan 62 kilo) tilt hier een wereldrecord van 182 kilo bij het onderdeel stoten. Bij het stoten laat een gewichtheffer het gewicht na het van de grond te hebben getild rusten op de schouders. Dan volgt een moment van herstel en concentratie voor de uiteindelijke fase van boven het hoofd heffen. Bij het onderdeel trekken rust het gewicht niet op de schouders, maar moet het in één keer boven het hoofd getild worden. Chen brak overigens ook het wereldrecord op die twee onderdelen bij elkaar opgeteld: 333 kilogram, één kilo meer dan het oude record van de Noord-Koreaan Kim Un-Guk
Scott Halleran/Getty Images/AFP
Het is het eerste WK van Firidun Guliyev uit Azerbeidjan sinds de tweejarige dopingschorsing die hij kreeg opgelegd van de International Weightlifting Federation. Op het WK van 2013 werd hij derde, maar die medaille moest hij nadien ook weer inleveren. In Houston werd hij zesde.
Scott Halleran/Getty Images/AFP
Bredni Roque baalt van zijn zevende plek op het WK, dat voor het eerst in 40 jaar wordt gehouden in de Verenigde Staten.
Scott Halleran/Getty Images/AFP
Het ziet er indrukwekkend uit wat de Japanner Masakazu Ioroi hier laat zien, maar in de klasse tot 69 werd hij slechts 24ste. Hij tilde 46 kilo minder, verdeeld over het trekken en stoten, dan winnaar Shi Zhiyong uit China.
Scott Halleran/Getty
Het gewicht trekt aan de schouders van Jose Montes Gongora, Mexicaan. Op YouTube wemelt het van de filmpjes waarop te zien is welke krachten er op de armen van gewichtheffers komt te staan als ze de stang niet op tijd loslaten, en welke ernstige blessures dat tot gevolg kan hebben.
Scott Halleran/Getty Images/AFP
De Rus Oleg Chen, hier succesvol op het onderdeel trekken, komt uiteindelijk vier kilo tekort voor de wereldtitel.
Thomas B. Shea-USA TODAY Sports
Op de Olympische Spelen van Londen drie jaar geleden werd Boyanka Kostava als Bulgaarse vijfde, maar deze week was ze, inmiddels Azerbeijaanse, de sterkste van allemaal. Ze pakte de wereldtitel gewichtheffen bovendien in stijl: met een nieuw wereldrecord. Eerder dit jaar werd ze al Europees kampioene.
Thomas B. Shea-USA TODAY Sports
Het podium bij de mannen tot 69 kilogram: 1. Shi Zhiyong (China); 2. Oleg Chen (Rusland); 3. Daniyar Ismayilov (Turkije).
Larry W. Smith/EPA
De Russische Artem Okulov won de gouden medaille in de klasse tot 85 kilo.
Thomas B. Shea-USA TODAY Sports