PvdA’er: Ploumen is ‘misdienaar’ bedrijfsleven

Het „knaagt” bij de PvdA: de vele handelsmissies van ministers en bedrijfsleven naar omstreden landen. „Waar is het besef dat de taakomschrijving voor de leiding van dit land meer omvat dan rondreizen als misdienaar van het bedrijfsleven”, zei het Tweede Kamerlid Jan Vos gisteren tijdens een debat met minister Ploumen (PvdA) over de begroting voor ontwikkelingssamenwerking.

Volgens Vos zijn er in de wereld „steeds meer sujetten aan de macht” die „geld en politieke macht combineren”. Hij hekelde handelsreizen van bewindslieden naar Saoedi-Arabië en Iran. Dat zijn in zijn ogen landen die met hun grootschalige olieproductie bijdragen aan de klimaatverandering. Ook zijn het landen die vaak ter discussie staan vanwege de aantasting van de mensenrechten.

In dit kabinet van VVD en PvdA zijn handel en ontwikkelingssamenwerking ondergebracht bij één minister: Liliane Ploumen (PvdA). Zij vindt dat er geen sprake is van een tegenstelling maar dat het juist een uitstekende combinatie is.

Juist vandaag is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, partijgenoot van Vos en Ploumen, op handelsmissie vertrokken naar Saoedi-Arabië. Hij bezoekt onder meer enkele petrochemische bedrijven. De SP in de stad heeft kritiek op de reis, omdat het land Islamitische Staat zou steunen.