GeenPeil ‘koren op molen Poetin’

Petro Porosjenko uit kritiek op Nederlands referendum over associatieverdrag met Oekraïne.

Het referendum in Nederland over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne is volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko „koren op de molen van Poetin”. In een exclusief interview met deze krant zegt Porosjenko dat de initiatiefnemers voor het referendum (‘GeenPeil’) „bewust of onbewust” de Russische „agressie” in de kaart spelen. Porosjenko is in Nederland voor overleg met premier Rutte en een bezoek aan de koning.

„Poetins politiek is een probleem voor de hele wereld. Iedereen moet weten dat een stem in het referendum ook een stem is voor of tegen de Oekraïners die hun leven hebben gegeven voor Europese waarden. Ik verafschuw het idee dat de Nederlanders gijzelaars worden van een politiek spel”, aldus Porosjenko.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) benadrukte gisteren in Amsterdam bij een boekpresentatie dat Oekraïne zijn eigen koers moet kunnen bepalen via het associatieverdrag. „Daarom is het belangrijk om te staan voor het Associatieakkoord, hoe het referendum ook afloopt”, aldus de minister. Daarmee neemt hij afstand van de PvdA-fractie die de uitslag van het raadplegende referendum wil overnemen.

Thierry Baudet, een van de initiatiefnemers tot GeenPeil, ontkent desgevraagd dat hij onderdeel is van een spel. „Ik ben geen Poetin-boy. Ik snap niet goed wat Porosjenko bedoelt. Ik maak mijn eigen autonome afweging. Is het associatieverdrag goed voor Oekraïne of goed voor Nederland? Het antwoord is ‘nee’. We wekken valse verwachtingen in Oekraïne, een diep verdeeld land waar wij in roeren. Dat is onverstandig”, aldus Baudet. „Het is niet goed voor Nederland omdat we er politiek en economisch niets aan hebben. Het leidt tot meer immigratie. Weliswaar staat er niets in het verdrag over steungeld, dat is wel de consequentie. Wie gaat het bonnetje betalen? Wij!”.

Volgens de website GeenStijl, het informele orgaan van de initiatoren GeenPeil, gaat Porosjenko er in dit interview „gestrekt been” in. „In grotemensentaal staat hier dat je bloed aan je handen hebt als je nu nog tegen durft te stemmen. Bangmakerij, werkte in 2005 ook al zo goed”, schrijft alias ‘Spartacus’ op GeenStijl in een verwijzing naar het referendum over de Europese ‘grondwet’ tien jaar geleden.

Een Kamermeerderheid is bereid om de uitslag van het referendum over te nemen. Naast de PvdA heeft het CDA, beide voorstander van het associatieverdrag, dat gezegd. De VVD heeft nog geen stelling genomen. De PVV en SP zijn tegenstander van het verdrag en willen zich ook aan de uitslag van het referendum houden.

Porosjenko hoopt dat hij nog meemaakt dat Oekraïne lid wordt van de EU. „Na mijn eerste of tweede termijn als president, droom ik ervan lid te worden van het Europees Parlement namens Oekraïne”, zegt Porosjenko. Zijn huidige termijn loopt tot 2019, een eventuele tweede tot 2024.

Volgens Porosjenko heeft de MH17-ramp Nederland en Oekraïne nader tot elkaar gebracht. Hij heeft lof voor het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. „De Russische propaganda, met die versies over Soechoj-gevechtsvliegtuigen, is dankzij dit rapport kapot”, meent hij.

Hoewel de schuldvraag nog niet aan de orde kwam in het onderzoek, zegt Porosjenko het antwoord daarop al te hebben. „Ik kan dingen zeggen die de Nederlanders niet kunnen zeggen. De MH17 is niet neergeschoten door een Boek-raket in handen van de terroristen. Het was een Russische Boek, gelanceerd door een in Rusland getrainde crew. Het was een Russische verantwoordelijkheid.” Waar die Russische lanceerploeg vandaan kwam, wil hij niet onthullen. „Die informatie kan ik niet geven. Rusland moet nu eerst eens zeggen dat het als staat geen terroristen steunt en in de Veiligheidsraad geen veto meer gebruiken.”

Thierry Baudet schreef als reactie op dit artikel deze brief: Het gaat niet om Poetin