President van Gambia verbiedt het besnijden van vrouwen

President Yahya Jammeh van het West-Afrikaanse Gambia heeft met onmiddellijke ingang vrouwenbesnijdenis in zijn land verboden. Volgens hem bestaat er geen enkele religieuze rechtvaardiging voor de omstreden praktijk. Gambia, dat bijna twee miljoen inwoners heeft, is overwegend islamitisch. President Jammeh waarschuwde ouders en lokale autoriteiten eerder deze week dat zij worden bestraft als ze zich niet houden aan het verbod. Activisten zeggen dat de president een moedige stap heeft genomen – met het risico van stemmenverlies bij de verkiezingen volgend jaar. Maar volgens hen moet het verbod eerst wettelijk worden verankerd, wil het echt worden nageleefd. Volgens Unicef zijn meer dan 125 miljoen vrouwen in Afrika en het Midden-Oosten besneden. In Gambia zou 76 procent van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar zijn besneden, 56 procent al op 14-jarige leeftijd. (NRC)