Franse driekleur is ineens weer populair, nu ook bij links

Foto AFP

De Franse vlaggen zijn niet meer aan te slepen. Sinds de terreuraanslagen in Parijs melden vlaggenverkopers in Frankrijk een sterke toename van de vraag naar de tricolore. Bij de firma Paris Drapeaux zouden de verkopen volgens radiozender France Info vervijfvoudigd zijn.

Het vlagvertoon heeft de nadrukkelijke instemming van de regerende socialisten. President François Hollande riep zijn landgenoten gisteren op om vrijdag tijdens de nationale herdenking van de slachtoffers van de aanslagen van 13 november de vlag uit te steken of het bleu-blanc-rouge uit solidariteit achter het raam te hangen.

Vlag als symbool van eenheid

Dat is opmerkelijk, want het waren vooral de rechtse politieke partijen die de laatste jaren in discussies over identiteit de vlag als symbool van eenheid propageerden. Bij verkiezingsbijeenkomsten van het Front National en van de Republikeinen van Nicolas Sarkozy liggen doorgaans honderden vlaggetjes klaar om mee te zwaaien. Toen de socialistische presidentskandidaat Ségolène Royal in 2007 betoogde dat alle Fransen een vlag in huis zouden hebben, werd ze vanuit de eigen partij overladen met kritiek.

„Dit hadden we ons een jaar geleden niet kunnen voorstellen”, concludeerde ook premier Manuel Valls dinsdag in een tv-interview. Maar de nadruk op de vlag is „geen nationalisme”, verzekerde hij de linkse kijkers. Het is „trots” en een manier „om te laten zien dat je tot dezelfde gemeenschap behoort”.

De handel vindt het allang best. „Als mensen een vlag kochten, dan moesten we die altijd goed inpakken”, zei verkoopster Carine Quoniam tegen France Info. „Dat is nu niet meer zo. Zonder enige gêne lopen mensen met de vlag onder hun arm de winkel uit.”