FIFA doneert voor 1,1 miljoen aan horloges

Volgens de ethische commissie hadden 48 klokjes niet uitgedeeld mogen worden.

Het FIFA-hoofdkantoor in Zürich.
Het FIFA-hoofdkantoor in Zürich. Foto Walter Bieri / EPA

De FIFA geeft 48 dure horloges, die voetbalbestuurders cadeau hadden kregen en vervolgens om ethische redenen weer moesten inleveren, aan het goede doel. De klokjes van het merk Parmigiani zijn ongeveer 23.000 euro waard. Ze zaten in een leren goodiebag die de Braziliaanse voetbalbond CBF vorig jaar uitreikte tijdens het wereldkampioenschap. De bestuurders kregen volgens The New York Times ook toeristische boekjes, een shirt van het Braziliaanse elftal en een sleutelhanger.

Volgens The New York Times hebben enkele bestuurders hun horloge direct ingeleverd bij de FIFA - anderen aanvaardden het dure cadeau. Onder hen was de Belgische FIFA-bestuurder Michel D’Hooghe, die zei dat hij zich de waarde niet had gerealiseerd en dacht dat Parmigiani iets is dat je over spaghetti strooit. De bond besloot voetbalbestuurders niet te bestraffen als ze hun cadeautje weer zouden inleveren.

Niet ontvangen en kwijt

Hoeveel horloges in totaal werden uitgedeeld is onduidelijk. In eerste instantie werd gesproken over 65, maar de ethische commissie van FIFA is uitgegaan van een lijst van de CBF met 57 namen. Welke negen bestuurders hun horloge hebben gehouden is niet bekendgemaakt. Als reden werd opgegeven dat de cadeautjes nooit zijn ontvangen, of sinds het WK zijn zoekgeraakt. FIFA heeft aangegeven dat de zaak wat hen betreft gesloten is.

Verwacht wordt dat de klokjes zo’n 1,1 miljoen euro opleveren. De Braziliaanse bond zegt er dankzij een sponsordeal met de maker aanzienlijk minder voor betaald te hebben, omgerekend zo’n 8.240 euro per horloge. De opbrengsten gaan naar streetfootballworld, een non-profitorgnisatie die zegt de wereld te willen verbeteren met voetbal.

Ethische commissie

De ethische commissie eiste eerder deze week nog dat UEFA-voorzitter Michel Platini wordt geroyeerd. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan corruptie.