Erdogan: reactie Rusland ‘emotioneel’ en ‘ongepast’

Dat vindt hij van de berichten dat Rusland mogelijk een einde zou maken aan projecten waarbij wordt samengewerkt met Turkije.

De Turkse president Recep Erdogan.
De Turkse president Recep Erdogan. Foto EPA

“Emotioneel” en “niet passend bij politici”. Dat vindt de Turkse president Recep Erdogan van de berichten dat Rusland mogelijk een einde zou maken aan projecten waarbij wordt samengewerkt met Turkije, een reactie op het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de grens met Syrië.

De Russische premier Dimitri Medvedev zei eerder vandaag te bekijken of binnen afzienbare tijd de economische banden met Turkije verbroken konden worden en enkele investeringsprojecten geschrapt, schrijft persbureau AP. Medvedev heeft de regering verzocht met sancties te komen in reactie op het neerhalen van het vliegtuig, een incident dat hij beschreef als een “daad van agressie tegen ons land”.

Bij de Russische grens worden bovendien goederen uit Turkije tegengehouden. Volgens Kremlinwoordvoerder Dimitri Peskov gebeurt dit om “verschillende redenen”, maar ook dit is een teken van de huidige verstandhouding tussen beide landen, die is verslechterd door wat er dinsdag gebeurde.

Geen excuses

De Russische president Vladimir Poetin, die het neerhalen woensdag een “steek in de rug” noemde, zei vandaag nog te wachten op excuses van Turkije. Daarnaast vindt hij dat Turkije Rusland moeten verzekeren dat de “mensen achter deze misdaad” gestraft worden. Voorlopig lijken die excuses er niet te komen. Erdogan noemde het neerhalen een “automatische reactie” die overeenkomt met de instructies die aan militairen worden gegeven. Tegenover CNN zei de Turkse premier dat juist Rusland excuses moet maken voor het schenden van het Turkse luchtruim.

Turkije houdt vol dat het Russische gevechtsvliegtuig, een SU-24, meerdere keren gewaarschuwd is dat het zich in het Turkse luchtruim bevond. Een van de overlevende Russische piloten heeft ontkend dat dit is gebeurd en dat het toestel überhaupt in het Turkse luchtruim vloog.