‘Duitse politie verijdelt aanslag’

De politie viel een Berlijnse moskee binnen en pakte twee mannen op.

Duitse politieagenten vorige week in Alsdorf.
Duitse politieagenten vorige week in Alsdorf. Oliver Berg/ EPA

De Duitse politie heeft donderdag in Berlijn twee mannen (28 en 56 jaar) gearresteerd die een aanslag planden. Dat zegt een Duitse politiewoordvoerder tegen Reuters. Voorafgaand aan de aanhoudingen was de politie volgens het persbureau bij een moskee in de wijk Charlottenburg binnengevallen.

De arrestaties vonden plaats in het Berlijnse stadsdeel Neukölln. Een gebied rondom een bestelbusje dat door de twee was gebruikt, werd door de politie afgesloten. Er zou sprake zijn van een “vermoedelijk gevaarlijk object” in de auto, maar in de avond bleek dat daar geen sprake van was, zo schrijft Der Spiegel. Uit voorzorg moesten 120 omwonenden hun huis verlaten.

Ondersteuning Duitsland tegen IS

Duitsland heeft na een verzoek van Frankrijk aangekondigd een bijdrage te leveren aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. Het gaat om een ondersteunende rol; het land zal vooralsnog geen aanvallen uitvoeren. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen heeft een fregat, een tankvliegtuig en verkenningsvliegtuigen toegezegd.

De bijdrage moet nog goedgekeurd worden door de Bondsdag.