Dreigingsniveau in Brussel wordt verlaagd

Het dreigingsniveau gaat met onmiddellijke ingang van vier naar drie.

Militairen in het centrum van Brussel.
Militairen in het centrum van Brussel. Foto ANP/ROBIN UTRECHT

Het dreigingsniveau in Brussel wordt met onmiddellijke ingang verlaagd van vier naar drie, het niveau dat ook in de rest van België geldt. Vier is in België het hoogste dreigingsniveau en wijst erop dat een aanslag “ernstig en nabij” is. Niveau drie betekent dat een aanval “mogelijk en waarschijnlijk is”.

Eerder leek het er nog op dat het hoogste dreigingsniveau tot en met maandag gehandhaafd zou blijven. Vanaf vrijdagochtend gaan alle metrolijnen weer rijden, zo kondigde de Belgische premier Michel donderdag aan.

Vandaag weer huiszoekingen

Afgelopen zaterdag werd het dreigingsniveau in Brussel opgeschaald, omdat volgens de Belgische premier Michel een aanslag op handen was zoals die in Parijs, waarbij aanvallen zouden worden uitgevoerd op verschillende locaties in de stad. Daarnaast bleek dat een aantal daders van de aanslagen in Parijs afkomstig was uit de Brusselse wijk Molenbeek. De voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam zou zich in de regio bevinden, maar vooralsnog ontbreekt ieder spoor van hem.

Door het verhoogde terreurniveau lag het openbare leven in Brussel nagenoeg stil. De metro reed vier dagen niet en kroegen, restaurants en scholen moesten dicht blijven. Honderden militairen bewaakten strategische plekken in de stad, zoals metro- en treinstations.

Bij een moskee in Brussel werd donderdag een poederbrief bezorgd. De envelop bevatte wit poeder, waardoor uit voorzorg elf mensen in quarantaine werden gezet. ‘s Avonds bleek dat het om bloem ging.

Eerder vandaag voerde de Belgische politie huiszoekingen uit in Auvelais en Verviers. Of daarbij iets is aangetroffen, is niet bekend. Er zijn geen aanhoudingen verricht.