‘Aanpak doping moet prioriteit EU-sportministers worden’

De partijen hebben dit gezegd in reactie op een reconstructie in de Telegraaf van het dopingschandaal in Rusland.

Atleten tijdens de 4x100 meter estafette voor vrouwen in 2013 in Moskou.
Atleten tijdens de 4x100 meter estafette voor vrouwen in 2013 in Moskou. Foto Bernd Thissen/ EPA

EU-ministers moeten het hun prioriteit maken dopingzondaars op te sporen en aan te pakken, zeggen de fracties van PvdA, CDA en D66 volgens De Telegraaf. De partijen hebben dit gezegd in reactie op een reconstructie die vandaag in die krant staat van het recente dopingschandaal in Rusland. Daarnaast wil minister Edith Schippers (Sport, VVD) volgend jaar een EU-dopingconferentie organiseren.

De Telegraaf schrijft vandaag onder meer dat het Internationaal Olympisch Comité en dopingagentschap WADA al voor de Winterspelen in Sotsji wisten dat het fout ging bij dopingcontroles in Rusland. Ze zouden “willens en wetens” alle dopingcontroles aan een omstreden laboratorium hebben overgelaten. D66 zegt in de krant dat de 180.000 euro subsidie die Nederland jaarlijks aan de WADA geeft, moet worden teruggeëist als blijkt dat de dopingautoriteit inderdaad op de hoogte was van de misstanden.

Onthullend rapport

Het laboratorium in Moskou, geleid door Grigori Rodtsjenkov, stond centraal in het omvangrijke dopingschandaal in Rusland, zo bleek uit het onthullende rapport dat de WADA begin november naar buiten bracht. Daarin stond hoe de FSB, de Russische geheime dienst, er de dienst uitmaakte en hoe er positieve tests verdoezeld of vernietigd werden. Er zou sprake geweest zijn van “systematisch en wijdverspreid dopinggebruik door een groot aantal Russische atleten”.

In reactie op het rapport sloot de WADA het dopinglab, werd de accreditatie afgepakt en mogen Russische atleten niet meedoen aan het komende WK Indoor. Ook de Zomerspelen van Rio volgend jaar komen mogelijk in gevaar voor de Russische sporters.

Nederland als voorzitter

De kans is groot dat de aanpak van de dopingproblematiek ook daadwerkelijk een prioriteit wordt. Nederland is het eerste halfjaar van 2016 voorzitter van de Europese Unie en daarmee ook van de EU-Sportraad. Minister Schippers zei tijdens een vergadering van de Europese Raad van sportministers eerder deze week al dat de prioriteit tijdens het Nederlandse voorzitterschap de integriteit in de sport zal zijn. Daaronder valt de bestrijding van doping, maar ook die van matchfixing en de eerlijke toewijzing van grote internationale sportevenementen, naar aanleiding van bijvoorbeeld de omstreden keuzes voor Rusland en Qatar als gastheer voor de WK’s voetbal van 2018 en 2022.