2Doc: Welkom thuis

Documentairemaker Frans Bromet duikt samen met zijn zus Carla in de geschiedenis van de conflicten die zich in hun familie hebben voorgedaan en dan vooral een ruzie die na de Tweede Wereldoorlog ontstond. De tante van Bromet, Annie, overleefde Auschwitz. Toen ze in 1945 terugkeerde eiste ze de verbandstoffenfabriek op die voor de oorlog van haar man Jacques was (hij overleefde oorlog niet). Bromets vader had de fabriek na de deportatie van Annie en Jacques overgenomen. Er ontstond een conflict dat de familie verdeelde. Wat gebeurde er precies? Annie, ver in de negentig inmiddels, heeft aliya gedaan: ze is geëmigreerd naar Israël. Om licht te krijgen op de zaak reist Bromet naar Israël om haar op te zoeken. Haar kleinkinderen hebben ook aliya gedaan; Simon woont in Jeruzalem, Jacob in een nederzetting op de Westbank. In zijn bekende Bromet-stijl gaat hij in gesprek met hen en andere Nederlandse joden die in Israël wonen. Welkom thuis ging afgelopen maandag in première op het IDFA. Na de uitzending praat Sarina Vitta met Bromet over zijn rol als hoofdpersoon en maker op het digitale kanaal NPO Doc.