De Thuiskok Sliders met rundvlees

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Leuk detail van het kookboek Spuntino: de recepten zijn tegen de onderkant van de pagina’s aan geplaatst. Zo rijzen ze als het ware uit de grond, net als de wolkenkrabbers in New York. Maar niets is Amerikaanser dan een goede burger. Bij het restaurant Spuntino maken ze sliders, mini-varianten van hamburgers of gehaktballen op kleine broodjes. Het beenmerg is de ster van dit recept en kan je krijgen bij de slager. Vraag of hij wat mergpijpjes heeft liggen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Fruit de ui, oregano en knoflook met een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem op laag vuur in 10-15 minuten tot ze zeer zacht zijn. Roer af en toe. Voeg een snuf zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Doe het mengsel in een grote kom en laat afkoelen. Voeg het gehakt, beenmerg, de tomatenpuree, het ei en de broodkruimels toe. Meng alles en breng op smaak met zout en peper.

Rol er zes gelijke ballen van. Leg de ballen op een met olie ingevette bakplaat en druk ze iets plat. Bak ze in de oven in 15-18 minuten gaar. Haal de bakplaat uit de oven en leg op elke bal een plak gruyère. Laat de kaas in maximaal 2 minuten in de oven smelten. Snijd de broodjes open. Verdeel over de onderkant enkele ringen sjalot en leg er een bal op. Verdeel de augurken erover en serveer.

Sam de Voogt