Dalfsen bood tevergeefs asielopvang aan

Het COA wilde de wintervaste chalets, met plek voor 150 vluchtelingen, niet aanvaarden. Burgemeester Han Noten begrijpt er niets van.

Aangeboden door de gemeente Dalfsen: dertig wintervaste vakantiechalets op drie terreinen voor 150 vluchtelingen. Kerken, vrijwilligers, verenigingen, leraren staan klaar om te helpen met taalles, sport, onderwijs en andere zaken.

Tot nu toe heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het aanbod afgewezen noch aanvaard. Het minimum voor een opvangplek is 250 mensen. Minder is niet efficiënt, volgens het COA. Maar bij kleinschalige opvang is er wel meer steun onder de bevolking, redeneert de gemeente.

Nu is het te laat volgens burgemeester Han Noten (PvdA). Woensdagmorgen verliep de optie op de chalets. Noten begrijpt het COA niet. „Het argument van het COA is dat ze kleine opvang niet kunnen organiseren. Maar voor grotere opvang is geen draagvlak. Ons aanbod vraagt andere maatvoering. Dat past niet in hun model.”

„Het COA zegt geen ja en geen nee. Maar dat is dan dus nee. Ik moet investeren, realiseren, uitvoeren, vrijwilligers motiveren. De ondernemer moet gaan bouwen.”

Vorige week werden 150 vluchtelingen opgevangen in een Dalfsense sporthal. Die kwamen uit het naburige Olst-Wijhe en vertrokken na drie dagen naar Brabant. „Olst-Wijhe had ze kunnen houden”, zegt Noten. „Ze hadden ook hier kunnen blijven. Maar nee, ze gaan naar Brabant. Voor mij als psycholoog is dat een waanzinnig beleid. Je kunt ze niet zo onthecht laten als ze nu zijn als vluchteling. Het kan niet erger. Het gaat om structuur in hun leven. Dat ze iets kunnen doen wat ze als zinvol kunnen ervaren.”

Dalfsen en naburige gemeenten willen zelf kleinschalige opvang regelen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil de norm van 250 vluchtelingen laten verlagen. Vrijdag spreken gemeenten en provincies met het COA hierover.

Volgens een woordvoerder van het COA kan het plan nog doorgaan omdat er volgende week hierover een afspraak zou zijn gemaakt met Dalfsen. Noten weet daar niets van. Hij had op verzoek van het COA zijn aanbod vorige week vrijdag op papier gezet.