Dafne Schippers geen atlete van het jaar

De wereldkampioene op de 200 meter legt het af tegen Genzebe Dibaba, wereldkampioene op de 1.500 meter.

Dafne Schippers in actie tijdens haar 'gouden' 200 meter.
Dafne Schippers in actie tijdens haar 'gouden' 200 meter. Foto Diego Azubel / EPA

Dafne Schippers is donderdag niet verkozen tot wereldatlete van het jaar. De Nederlandse wereldkampioen op de 200 meter legde het af tegen Genzebe Dibaba, die tijdens de WK van augustus goud won op de 1.500 meter. Bij de mannen troefde meerkamper Ashton Eaton sprintkampioen Usain Bolt af.

Schippers was een van de drie kanshebbers bij de verkiezing, die elk jaar wordt gehouden door de internationale atletiekunie IAAF. Naast Dibaba was ook Anita Wlodarczyk kandidaat. Zij won bij de WK in Peking goud op het kogelslingeren, nadat ze eerder al het wereldrecord in die discipline neerzette.

Ook Dibaba vestigde eerder in het seizoen een wereldrecord op de 1.500 meter, iets wat al 23 jaar niet meer was gebeurd. Bij de WK won de Ethiopische bovendien het brons op de 5.000 meter. Daarmee was Dibaba volgens IAAF-voorzitter Sebastian Coe een inspiratie en een goed voorbeeld van “sportieve uitmuntendheid”.

Eaton wint bij de mannen

Diezelfde woorden had Coe over voor Ashton Eaton, de Amerikaan die bij de mannen werd uitgeroepen tot atleet van het jaar. Dat Eaton zijn wereldtitel op de tienkamp won in een nieuw wereldrecord maakt de prestatie van de meerkamper extra indrukwekkend, aldus de IAAF-voorzitter:

“Een wereldrecord vestigen terwijl je een wereldtitel wint is een bijzondere prestatie. Het was het resultaat van twee ongeëvenaarde dagen vol sportieve topprestaties van Ashton in Peking.”

De 27-jarige Eaton wint het daarmee van Usain Bolt, die de vorige vijf jaren werd uitgeroepen tot atleet van het jaar. Ook tijdens de WK in Peking toonde de Jamaicaan zich weer superieur op de sprint. De 29-jarige Bolt werd toen wereldkampioen op de 100 meter, de 200 meter en de 4×100 meter estafette.

Naast beste atleet en atlete koos de IAAF onder meer ook de atletiektrainer van het jaar. Die prijs ging naar de trainer van Dafne Schippers, Bart Bennema. De voormalig tienkamper is ook trainer van onder meer Nadine Visser, die bij het junioren-WK van vorig jaar twee bronzen medailles won.