Bussemaker wil mbo-instellingen verkleinen

De mbo-raad herkent zich niet in het door minister Bussemaker geschetste beeld van een “onderwijsfabriek”.

Kantine op een ROC in Leiden.
Kantine op een ROC in Leiden. Foto: Koen Suyk / ANP

Mbo-instellingen met meer dan vijfduizend leerlingen moeten vanaf komend jaar verplicht worden opgesplitst in kleinere mbo-colleges. Dat schrijft minister Jet Bussemaker van Onderwijs donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens het plan van Bussemaker moeten onderwijsinstellingen met meer dan vijfduizend leerlingen worden omgevormd tot gemeenschappen van kleinere mbo-colleges met een eigen bestuur. Ieder mbo-college moet volgens Bussemaker onder het reguliere onderwijstoezicht gaan vallen. De collegedirecteur krijgt wettelijk vastgelegde taken en wordt verantwoordelijk voor de onderwijskwaliteit.

Instellingen kunnen alleen onder de verplichting uit komen als er “duidelijke onderwijskundige argumenten” zijn en er steun is uit zowel de ondernemings- als de studentenraad. De plannen moeten komend jaar worden ingevoerd, vanaf 2017 gaat het meetellen in de kwaliteitsbeoordeling van de mbo-scholen.

Mbo-raad negatief verrast

Met de maatregel wil Bussemaker tegengaan dat mbo’s onpersoonlijke “onderwijsfabrieken” worden, met in sommige gevallen meer dan twintigduizend leerlingen. Jan van Zijl, voorzitter van de mbo-raad, is onaangenaam verrast door het voorstel en de argumenten van de minister.

“Het beeld dat de minister schetst doet onrecht aan de kwaliteit van ons mbo. Dit is populistisch beleid dat is gericht op beeldvorming en niet op feiten. Uit onderzoek blijkt dat er nauwelijks kwaliteitsverlies optreedt naarmate instellingen groter worden.”

Bovendien zijn volgens Van Zijl al veel mbo-scholen op relatief kleine schaal georganiseerd, maar kijkt de minister naar overkoepelende schoolbesturen als ze het over instellingen van twintigduizend leerlingen heeft. Pas nadat de brief uitgebreid bestudeerd is binnen de mbo-raad, wil Van Zijl pas spreken over wat volgens hem de precieze gevolgen van het beleid zijn.

“Wat op dit moment al vast staat, is dat we afkoersen op jarenlange reorganisaties op scholen als dit plan doorgaat.”