Britse journalist schrijft boek over ‘Jihadi John’

Het boek verschijnt eind januari bij de Britse uitgeverij OneWorld. Een Nederlandse vertaling is al in de maak.

Jihadi John krijgt zijn eigen boek. Eind januari verschijnt bij de Britse uitgeverij OneWorld Jihadi John: The Making of a Terrorist, meldt het boekenvakblad The Bookseller vandaag.

De auteur ervan is de Britse journalist Robert Verkaik, die in 2010 en 2011 veel mailcontact had met Muhammed Emwazi, ‘Jihadi John’, en hem ook interviewde voor voor Mail on Sunday. In die mails verklaarde Emwazi dat hij gevolgd werd door de MI5 en dat hij suïcidaal was. ‘Ik ben ten dode opgeschreven’, kopte Mail on Sunday bij een artikel over Emwazi’s mailtjes aan Verkaik.

Stemherkenning

Nog vlak voordat Emwazi naar Syrië vertrok had Verkaik contact met hem, maar daarna niet meer. Wel herkende hij de stem toen het filmpje met de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley werd getoond. De artikelen met de mailtjes van en de gesprekken met Emwazi kwamen pas na deze filmpjes in de Britse kranten, omdat daarvoor de autoriteiten niet hadden willen reageren op vragen van Verkaik.

In het boek staat de ontwikkeling van een tiener in Londen naar een terrorist centraal. Naast Verkaiks analyse zal er ook een nog niet eerder gepubliceerd interview in te vinden zijn en staat de volledige mailuitwisseling erin, meldt The Bookseller.

Stroomversnelling

De Nederlandse vertaling verschijnt dit voorjaar bij uitgeverij Omniboek. Uitgever Floris Jonkers sprak al met uitgeverij OneWorld in Frankfurt, maar toen Emwazi 12 november omkwam bij een drone-aanval, ging alles in een stroomversnelling.

“Verkaik heeft zijn manuscript geactualiseerd en deze week heb ik een bod gedaan dat inmiddels is geaccepteerd. We gaan met een groep vertalers zo snel mogelijk aan de slag en hopen de vertaling niet al te lang na de Britse editie te kunnen brengen. Inmiddels zijn er al wel enkele voorwaarden verbonden aan het contract: ik mag niet te veel met journalisten praten over de inhoud va het boek.”