Bouw boekt in derde kwartaal opnieuw omzetgroei

Het gaat goed in de bouw, naast de omzetgroei waren er sinds 2009 niet zo weinig faillissementen in de sector.

Foto: ANP / Catrinus van der Veen

De omzet in de bouwsector is in het derde kwartaal wederom gegroeid; er was een stijging van bijna 7 procent zichtbaar ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook is het aantal faillissementen in de bouw sterk afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is voor het vierde kwartaal op rij dat de omzet in de bouw toeneemt, al is de groei minder groot dan een kwartaal eerder (9 procent). Dat is volgens het CBS mogelijk een gevolg van het veranderde btw-tarief voor verbouwingen aan woningen van particulieren; dat ging per 1 juli van 6 naar 21 procent.

Voor het eerst sinds 2008 boekten grote bouwbedrijven een sterkere omzetgroei dan kleine. Bij bedrijven met meer dan honderd werknemers was de groei gemiddeld 8 procent, bij kleinere bedrijven 5 tot 6 procent.

Minder bouwbedrijven failliet

In het derde kwartaal gingen er 154 bouwbedrijven failliet; sinds het begin van de metingen in 2009 is er niet zo’n laag aantal faillissementen gemeten. Sinds halverwege 2013 neemt het aantal faillissementen haast onafgebroken af.