Ajax houdt hoop op volgende ronde Europa League

De Amsterdammers moeten zelf winnen en hopen op een nederlaag van Fenerbahçe.

Vaclav Cerny viert dat hij Ajax op voorsprong heeft gezet tegen Celtic.
Vaclav Cerny viert dat hij Ajax op voorsprong heeft gezet tegen Celtic. Foto Graham Stuart / Reuters

Ajax maakt nog altijd kans op een vervolg in de Europa League. De Amsterdammers wonnen donderdagavond op bezoek in Glasgow met 1-2 van Celtic en houden daardoor zicht op de tweede plek. AZ verloor eerder op de avond van Partizan Belgrado en komt na de winterstop niet meer in actie.

In eigen hand heeft Ajax het over twee weken echter niet meer. De ploeg van trainer Frank de Boer moet dan hopen op een nederlaag van Fenerbahçe, dat in eigen huis tegen Celtic speelt. Daarnaast moet Ajax zelf nog zien te winnen van Molde FK. De Noorse ploeg is al zeker is van de volgende ronde.

Ajax had het tegen Celtic allerminst gemakkelijk. Al na vier minuten kwam de koploper in Eredivisie op achterstand, toen Callum McGregor na een snelle uitbraak het doel trof. Minstens zo plotseling was eigenlijk de gelijkmaker, halverwege de eerste helft: na twee geblockte schoten schiet Arkadiusz Milik uiteindelijk raak.

Hoewel Ajax na de gelijkmaker nog een handvol kansen kreeg, bleef de gelijkmaker lange tijd uit. Maar vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd viel de beslissende treffer alsnog. Na een uitbraak is het invaller Václav Černý die Ajax naar de zege schiet.

Na Groningen ook AZ uitgeschakeld

Ook AZ had donderdag een overwinning nodig om uitzicht te houden op de volgende ronde van het Europese bekertoernooi, maar ging in de slotfase onderuit tegen Partizan Belgrado. Door die nederlaag is de tweede plaats in de groep niet langer haalbaar. Eerder werd ook FC Groningen al in Europa uitgeschakeld.

Met nog één duel te gaan staat de ploeg van trainer John van den Brom nu op de laatste plaats in de groep, met 3 punten. Atletic de Bilbao heeft, na een overwinning op FC Augsburg, 12 punten en is daarmee verzekerd van een plek in de volgende ronde.

Even leek AZ donderdag nog op weg naar een tweede Europese overwinning. De Alkmaarders waren namelijk langere tijd de gevaarlijkste ploeg en kwamen vlak na rust ook op voorsprong via Dabney dos Santos Souza. Een kwartier later maakte Aboubakar Oumarou echter gelijk en vlak voor tijd viel ook nog de 1-2, gemaakt door Andrija Živković.

FC Groningen, dat voor de wedstrijd van donderdag al uitgeschakeld was, leed tegen Olympique Marseille opnieuw een nederlaag. Op bezoek in de Franse havenstad werd het 2-1, nadat de Groningers het vorige duel al met 3-0 hadden verloren.