Facebook als nieuwsdienst

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Facebook wil meer instant artikelen gaan sturen in Azië. The Wall Street Journal bericht over vacatures op het Aziatische hoofdkwartier in Singapore. Er wordt gevraagd naar mensen die met nieuwe uitgevers kunnen werken aan zulke instant articles. Sollicitanten moeten Thai of Vietnamees spreken.

Het gaat veelal om artikelen van mediaorganisaties die in zijn geheel op Facebook worden gezet, in plaats van in de vorm van linkjes. In India, Vietnam en Thailand gebruiken veel mensen een goedkope smartphone. Telkens een nieuwe website openen als je nieuws wilt lezen, is duur en traag. Het is dan gemakkelijker als zulke nieuwsberichten al op Facebook staan, zei Facebooks Chris Cox:

“De Facebook gebruiker in Myanmar moet 40 seconden tot een minuut wachten om te zien wat er in Rangoon gebeurt. Als we die drempel kunnen verlagen is dat een geweldige service.”

Juwelier Chow Tai Fook in zwaar weer

In het buitenland zegt de naam niemand iets, maar in China is Chow Tai Fook een van de meest bekendste merken. De juwelier heeft de winst in de eerste helft van het financiële jaar met 27 procent zien dalen, meldt de South China Morning Post. Er werd ook minder verkocht dan andere jaren.

SCMP geeft geen reden voor de slechtere cijfers. De juwelier zelf, zegt op zoek te zijn naar nieuwe mogelijkheden.

“Terwijl de voorkeur van de klant aan het veranderen is, en de huidige markt veel onzekerheden kent, blijven we gericht op het stimuleren van de productiviteit van onze verkooppunten. Ondertussen benaderen we mogelijke nieuwe verkoopkanalen heel pragmatisch.”

Het hoofdkwartier van Chow Tai Fook is gevestigd in Hongkong. Bij elkaar heeft de keten 2.286 winkels in het vasteland van China, Hongkong en Macau. Het bedrijf ging vier jaar geleden naar de beurs. Een aandeel Chow Tai Fook was toen 15 HK dollar waard, van die waarde is nu nog 39 procent over.

Indiase MRI-scanner bijna klaar

Het Indiase Sameer brengt in 2018 een zelf ontwikkelde MRI-scanner op de markt. Dat meldt Economic Times. Sameer is een onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf op het gebied van microgolven. Het is in de jaren zestig opgericht.

Bij een recente presentatie voor telecomminister Ravi Shankar Prasad zei de directeur dat de machine in een vergevorderd stadium van ontwikkeling is. Volgens Sameers website voldoet de medische apparatuur die het bedrijf ontwikkelt, aan de eisen van de WHO. Ze zouden echter 20 tot 30 procent goedkoper zijn dan al beschikbare apparaten.