Volkswagen gaat Belastingdienst compenseren

Consumenten zouden onterecht fiscale voordelen hebben verkregen door gesjoemel met uitstootdata.

Een activist van Greenpeace protesteert tegen autofabrikant Volkswagen die verschillende wagentypes heeft uitgerust met sjoemelsoftware om emissietesten te saboteren.
Een activist van Greenpeace protesteert tegen autofabrikant Volkswagen die verschillende wagentypes heeft uitgerust met sjoemelsoftware om emissietesten te saboteren. Foto Peter Steffen/EPA

De Duitse autofabrikant Volkswagen gaat de Nederlandse Belastingdienst compenseren voor het mislopen van inkomsten door gesjoemel met CO2-uitstootgegevens bij de wagenbouwer. Eigenaren van bepaalde Volkswagenmodellen hebben daardoor mogelijk onterecht fiscale voordelen verkregen. Dat schrijft het concern in een brief aan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes.

Volkswagen gaf eerder toe dat bij 800.000 Europese auto’s is gesjoemeld met CO2-gegevens. Door middel van trucs bij emissietesten werd ingezet op een lagere uitstoot dan in werkelijkheid plaatsvond. Daardoor hebben belastingbetalers wellicht onterecht een milieukorting gekregen op te betalen wegenbelasting.

Verantwoordelijkheid

In de brief schrijft het Duitse concern dat de Volkswagen Group (die ook verantwoordelijk is voor onder meer Audi en Seat) de kosten voor een eventuele naheffing op zich zal nemen:

“Volkswagen zal de belastingdiensten in getroffen landen informeren over nieuwe CO2-waarden zodra deze beschikbaar zijn. De Volkswagen Group garandeert dat mogelijke naheffingen betaald zullen worden door de Volkswagen Group. We zouden graag zien dat (…) extra kosten niet aan gebruikers in rekening worden gebracht maar direct aan Volkswagen zelf.”

Wiebes schrijft in de beantwoording van Kamervragen over deze kwestie eveneens dat “dit thuishoort bij de veroorzaker van de schade en niet bij de consument”.

Belastingontduiking

Gisteren maakte de openbare aanklager in het Duitse Braunschweig (waar het Volkswagenhoofdkantoor uit Wolfsburg onder valt) al bekend dat het belastingontduiking door Volkswagen onderzoekt. Ze richt zich daarbij met name op vijf medewerkers die medeverantwoordelijk worden gehouden voor het sjoemelschandaal.

De belastingdienst in verschillende Europese landen zou mogelijk miljoenen zijn misgelopen doordat Volkswagenrijders onterecht fiscale voordelen hebben verkregen.