Veertig jihadverdachten in Nederland op vrije voeten

Veertig verdachten van jihadisme lopen vrij rond in Nederland onder begeleiding van de reclassering. Het gaat om vermeende Syriëgangers, ronselaars, opruiers en jihadfinanciers die hun strafproces afwachten.

Een aantal van de verdachten zijn alsnog naar Syrië uitgereisd terwijl zij onder toezicht stonden van de reclassering. Dat zegt Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, vandaag in NRC.

Lees ook: ‘Met ons praat de jihadist nog wel’, interview met Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland.

Volgens de directeur gaat het om een zeer geïsoleerde groep. “Vaak zijn reclasseringswerkers nog de enigen die contact met ze hebben.” In de gesprekken spreken veel verdachten hun afkeer uit jegens de samenleving. “Zij vinden dat ze in Nederland onheus worden behandeld, dat ze geen kansen krijgen en op een zijspoor worden gezet.”

Van Gennip zegt dat hij de klachten van de jihadverdachten wel begrijpt.

“Ik kan me voorstellen dat er onvrede is, gezien de toenemende onverdraagzaamheid in de samenleving. Als jij ongelooflijk wordt opgejaagd – iedereen let op je, je hebt geen kansen op werk – vind je het dan raar dat mensen die samenleving de rug toekeren?”

Volgens Van Gennip zijn de jihadverdachten opvallend hoog opgeleid, in vergelijking met andere reclasseringscliënten. Daarom is het voor deze groep wellicht extra kwetsend dat zij geen werk krijgen, zegt hij.

Strafbaar gedrag

Van Gennip benadrukt dat de reclassering deze groep niet van de radicale islam probeert af te laten stappen.

“Welk geloof jij aanhangt, is jouw vrijheid en jouw keuze. Maar als dat leidt tot strafbaar gedrag, is de grens bereikt.”

Bij een deel van de veertig jihadverdachten zijn successen geboekt, claimt de directeur. Zij willen weer onderdeel zijn van de Nederlandse samenleving waar zij zich eerder van afkeerden, en accepteren de democratische rechtsstaat. Verder hebben zijn medewerkers de indruk dat het merendeel van de jihadverdachten “open staat voor contact” met de reclassering.