Twaalf Bandidos mogen proces in vrijheid afwachten

Het Openbaar Ministerie is niet blij met de schorsing.

Leden van de Bandidos arriveerden in augustus bij de rechtbank in Maastricht.
Leden van de Bandidos arriveerden in augustus bij de rechtbank in Maastricht. Jean-Pierre Geusens/ ANP

Twaalf leden van de motorclub Bandidos mogen hun proces in vrijheid afwachten. De rechtbank in Maastricht schorste gisteren hun voorlopige hechtenis. De behandeling van de zaak vindt naar verwachting pas in de loop van volgend jaar plaats.

Volgens de rechtbank eist de procesgang niet per se dat de twaalf op cel blijven. Ze kunnen ook thuis hun proces afwachten, onder de voorwaarde dat ze in hun eigen gemeente blijven, geen strafbare feite plegen en geen contact hebben met elkaar en andere mensen uit het dossier. Voor Bandidosbaas Harrie R., eerder mikpunt van aanslagen op zijn huis, betekent dit dat hij geen contact mag hebben met zijn zoon en medeverdachte.

De twaalf werden eind mei opgepakt bij een grootschalige politieactie. Ze worden verdacht van drugshandel, wapenbezit, intimidatie, bedreiging, openlijk geweld en wapenbezit.

Een dertiende verdachte, Johan K., blijft wel vastzitten. Hij kwam eerder al vrij, maar schond toen de voorwaarden. Bij K. in Geleen werd bij de invallen van eind mei een grote hoeveelheid wapens gevonden, waaronder een raketwerper.

‘OM zet vaart achter onderzoek’

Het Openbaar Ministerie in Maastricht is niet blij met de schorsing. Dat had liever gezien dat de verdachten in het belang van de zaak achter de tralies waren blijven zitten. “Maar het is een tussenvonnis. We kunnen pas in beroep na een inhoudelijke behandeling van de zaak,” zegt persofficier Anneke Rogier. Het OM concentreert zich voorlopig op toezien op naleving van de voorwaarden. “Daar gaan we flink wat capaciteit voor vrij maken. Dit is niet zomaar een zaakje.”

Volgens Rogier zet het OM ondertussen zoveel mogelijk vaart achter het onderzoek. “Bij het Nederlands Forensisch Instituut ontbreekt bijvoorbeeld de capaciteit om snel genoeg blackberries uit te lezen. Dat besteden we nu uit aan particuliere bedrijven die dat ook zorgvuldig kunnen doen. Normaal hebben we daar het geld niet voor. In dit geval maken we daar, gezien het belang, geld voor vrij.” Justitie is echter ook afhankelijk van de inwilliging van rechtshulpverzoeken. De zaak strekt zich uit tot onder meer het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Bosnië.