Tunesië sluit tijdelijk grens met Libië

Het Noord-Afrikaanse land wil voorkomen dat geradicaliseerde Tunesiërs terugkeren.

In de Tunesische hoofdstad Tunis vond dinsdag een zelfmoordaanslag plaats in een bus (niet de bus op deze foto) waarbij twaalf personen om het leven kwamen.
In de Tunesische hoofdstad Tunis vond dinsdag een zelfmoordaanslag plaats in een bus (niet de bus op deze foto) waarbij twaalf personen om het leven kwamen. Foto Mohamed Messara/EPA

Tunesië sluit de grens met Libië vanaf woensdagnacht voor vijftien dagen. Dat meldt persbureau AFP. Het bericht volgt op de zelfmoordaanslag dinsdag op een bus in hoofdstad Tunis waarbij twaalf leden van de presidentiële garde om het leven kwamen.

President Beji Caid Essebsi kondigde dinsdagavond al de noodtoestand en een avondklok af voor het Noord-Afrikaanse land. Naast de sluiting van de grens met Libië, is nu ook de beveiliging op zeehavens en vliegvelden opgevoerd, stelt de president woensdag.

Aanslag opgeëist

Tunesië zet zesduizend extra veiligheidsmedewerkers in om het land te beschermen tegen Tunesiërs die terugkeren uit conflictlanden als Syrië, Irak en Libië. Woensdag eiste terreurgroepering IS de verantwoordelijkheid voor de aanslag in het Noord-Afrikaanse land op.

Tunesië werd dit jaar al twee keer opgeschrikt door IS-aanslagen op het Bardo Museum in Tunis en in badplaats Sousse. Daarbij kwamen in totaal zestig mensen om het leven.

Volgens Tunesische autoriteiten zijn de aanvallers getraind in Libië. Dat land verkeert al enige tijd in een staat van chaos doordat verschillende groeperingen na de dood van leider Muammar Gadaffi strijden om de macht. Het bij de zelfmoordaanslag van dinsdag gebruikte semtex zou in Libië gefabriceerd zijn.