Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Terrein naast azc Enschede bezaaid met varkenskoppen

Wie ze heeft neergelegd is niet bekend. Tegen de komst van het azc was eind oktober een demonstratie, met zes aanhoudingen.

Een politiewoordvoerder bij het terrein van het azc in Enschede.
Een politiewoordvoerder bij het terrein van het azc in Enschede. Foto Vincent Jannink / ANP

Bij de ingang van het terrein in Enschede waar een asielzoekerscentrum wordt gebouwd, liggen veertien varkenskoppen. Onbekenden hebben die daar dinsdagnacht neergelegd, meldt Tubantia.

Negen varkenskoppen waren op het hek neergelegd, vier anderen lagen op de grond en eentje hing aan een stoplicht. Een anonieme Twitteraar plaatste er foto’s van.

Twitter avatar tothetrandje retour afzender Als de democratie faalt dan worden mensen boos en wanhopig @Gem_Enschede @ADnl @tubantia @rtvoost @SBS6 @telegraaf https://t.co/HpRYWowjx2

Een woordvoerder van de politie noemt het een “onsmakelijke actie”:

“De gemeente gaat de varkenskoppen nu opruimen. Het is in ieder geval een milieudelict. Verder is er geen gerichte dreiging geuit, dus of de motieven van de dader of daders verband houden met het azc, is nog gissen.”

Eind oktober werd er geprotesteerd tegen de komst van een azc in Enschede, waar 600 asielzoekers worden opgevangen. De bouw van het azc was toen door een besluit van de gemeente al zeker.

Bij de demonstratie waren ook leden van de extreemrechtse NVU aanwezig. Zes mensen werden opgepakt, onder andere vanwege mishandeling, bedreiging en het brengen van de Hitlergroet. Begin november werd een gemeenteambtenaar van Enschede belaagd, maar of er in die zaak een verband is met de protesten tegen het azc is onbekend.

Arrestaties in Arnhem

Ook elders in het land, bij de noodopvang in de voormalige koepelgevangenis in Arnhem, was het onrustig. Drie bewoners werden dinsdagavond opgepakt na een opstootje, meldt Omroep Gelderland.

Twintig politieauto’s en een ambulance waren nodig nadat er een opstootje uitbrak. Eén bewoner zou vernielingen hebben aangericht, de twee anderen zouden mensen hebben bedreigd.

Twitter avatar petraOG Petra Kuzee Veel politie bij de koepelgevangenis in Arnhem. Is een noodopvang voor vluchtelingen #omroepgld https://t.co/if6mSANqOr