Talibaan gijzelen inzittenden na noodlanding helikopter

Afghaanse veiligheidstroepen proberen passagiers van een helikopter die een noodlanding maakte, te bevrijden van de Talibaan.

Afghaanse veiligheidstroepen fouilleren forenzen bij een checkpoint in Maimana, de hoofdstad van de provincie Faryab, die onder controle van de Taliban staat.
Afghaanse veiligheidstroepen fouilleren forenzen bij een checkpoint in Maimana, de hoofdstad van de provincie Faryab, die onder controle van de Taliban staat. Foto Wakil Kohsar/AFP

De Afghaanse veiligheidstroepen proberen zo’n achttien passagiers van een helikopter die een noodlanding maakte, te bevrijden uit handen van de Talibaan.

Onder de drie doden die vielen bij het ongeluk, zou volgens het Afghaanse ministerie van Defensie in ieder geval een passagier zitten met de buitenlandse nationaliteit. Over de nationaliteit van de overige inzittenden en of het om burgers of militairen gaat, doet het ministerie geen mededeling.

De helikopter moest wegens een technisch mankement een noodlanding maken in de provincie Faryab, in het noordwesten van Afghanistan dat de Talibaan onder controle hebben. De passagiers kwamen daarna in een hinderlaag terecht en werden vervolgens gegijzeld door de Talibaan, bericht persbureau AP. Volgens het ministerie van Defensie zouden bij de aanval op de helikopter twee soldaten en een bemanningslid omgekomen zijn.

Helikopter was privé-eigendom

De Talibaan zelf beweren dat ze de helikopter hebben neergeschoten, dat er vijf mensen zijn omgekomen en dat de overige vijftien inzittenden zijn gearresteerd.

De helikopter was eigendom van een buitenlands bedrijf. Het gaat om een voertuig type MI-17, van Russische makelij dat vaak wordt gebruikt om goederen mee te transporteren.