Nico Haasbroek adviseert staats-tv

Journalist Nico Haasbroek, oud-hoofdredacteur van NOS Nieuws, is door de Surinaamse regering-Bouterse ingehuurd om de staatszenders en de voorlichtingsdienst te onderzoeken en te adviseren. Volgens de Surinaamse krant De ware tijd zal Haasbroek de boeken doorlichten en lesgeven aan de medewerkers. Geen van de betrokken zenders was ingelicht over de visitatie. Haasbroek, inmiddels in Paramaribo, wil niet reageren.

De tv-zenders STVS en ATV en de radiozenders SRS en Radio Boskopu staan niet bekend als onafhankelijk. Vooral de programma’s van Clifton ‘Limbo’ Limburg worden ingezet voor propaganda en het zwartmaken van tegenstanders van Bouterse. Deze presentator is woordvoerder van Bouterse en zit in de raden van toezicht van STVS en SRS.

Suriname viert vandaag het jubileum van veertig jaar onafhankelijkheid. De president voor wie Haasbroek nu werkt, heeft een moeizame verhouding met de Nederlandse pers en regering. Desi Bouterse werd in Nederland bij verstek veroordeeld wegens drugshandel en was in eigen land hoofdverdachte in het door hemzelf opgeschorte Decembermoordenproces.

Haasbroek vertrok in 2002 bij de NOS kort na de moord op Pim Fortuyn. Hij kreeg ruzie met zijn redactie over de verslaggeving van Fortuyns opkomst. Die was partijdig, in zijn ogen.