Suriname 40 jaar onafhankelijk: reden tot feest?

In documentaires wordt aandacht besteed aan de moeizame weg naar en sinds de onafhankelijkheid.

De onafhankelijkheid zal dit jaar in Suriname sober worden gevierd.
De onafhankelijkheid zal dit jaar in Suriname sober worden gevierd. Foto: Edward Troon / ANP

Vandaag is het veertig jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. In Nederland en Suriname wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis.

Het VPRO-programma Andere Tijden laat in de tweeluik Leven in koloniaal Suriname bewoners van Suriname aan het woord die herinneringen ophalen aan het leven in de voormalige kolonie. Het eerste deel werd uitgezonden op 17 november en staat in het teken van het leven na de oorlog. Surinamers vertellen over de opkomende welvaart, het stadsleven en het leven op de plantages in het binnenland:

Deel twee, dat gisteravond werd uitgezonden, beschrijft het langzaam opkomend nationalisme vanaf de jaren 60. Terwijl een groot deel van de bevolking nog steeds de aansluiting met Nederland wilde behouden en bijvoorbeeld het koninklijk huis hoog had zitten, ontstond er onder kleine groepen de wens naar volledige zelfstandigheid. De documentaire laat zien hoe verdeeld Hindoestanen, Javanen en Creolen waren over dit onderwerp.

De documentaire Suriname Revisited van de NTR werd ook gisteren uitgezonden en vertelt het verhaal van juriste Lilian Gonçalves, die terugkeert naar het land dat zij verliet na een aantal traumatische gebeurtenissen. Hoewel ze in eerste instantie blij was met de onafhankelijkheid, kwamen haar broer en man om bij de militaire staatsgreep en de Decembermoorden. Ze vluchtte naar Nederland en zette haar leven in het teken van het vinden van gerechtigheid.

Bekijk de teaser hier:

Sobere viering in Suriname

In Suriname zal de onafhankelijkheid ingetogen worden gevierd. De moeizame economische situatie waarin het land verkeert dwingt tot een sobere viering, zo laten autoriteiten weten. Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaar tijdens een persconferentie:

“Omdat er niet veel geld is hebben wij direct bij het begin van onze werkzaamheden gezegd: we gaan het niet zozeer gooien op feesten, eten, drinken en dansen. We gaan het meer gooien op eductie, voorlichting, awareness.”

Een militaire parade is vandaag het belangrijkste evenement tijdens de landelijke herdenking in Suriname.