Sobere en woeste therapiesessies op Jonge Harten

Was zanger Joe Jackson altijd zo boos? Welnee, hij moest ook maar ergens over schrijven. Je kunt hem de komende tijd live zien. Ook te zien: Jean-Yves Thibaudet, de pianist die dit seizoen artist-in-residence bij het Koninklijk Concertgebouworkest is.

‘Ik ben Julie en ik ben 26 jaar”, opent theatermaker Julie Cafmeyer verlegen. Ze zoekt vanavond goede raad. We zitten met een klein gezelschap in een kring, waar al snel een persoonlijk gesprek over obsessieve verlangens ontstaat. Bij ongemakkelijke stiltes giechelen we nerveus. Aan het eind houden we elkaars handen vast.

De voorstelling De therapie ging zaterdag in première op Jonge Harten, het Groninger festival voor jonge theatermakers en een jong publiek.

Het contrast is groot met een andere therapeutische voorstelling: het anti-alcoholspektakel Bottoms up! Het publiek belandt in een met ballonnen en glittergordijnen versierde gymzaal op een parodie van een High School Prom. Sexy cheerleaders, afgetrainde rugbyers en gekke nerds vieren er de avond van hun leven, totdat alcohol het feestje totaal doet ontaarden. Acht onstuitbare multitalenten van YoungGangsters en De Noorderlingen spelen die omslag als een misselijkmakende trip.

In Missie Márquez onderwerpt Karlijn Kistemaker zich aan een zelfonderzoek aan de hand van 100 jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. Haar lot is met dat boek verbonden: niet alleen erfde ze van oudoom Kees de royalty’s van de Nederlandse vertaling, ook vertoont haar familiegeschiedenis opvallende gelijkenis met het boek. Met enthousiasme vertelt Kistemaker over wonderlijke ooms en tantes. In de tegendraadse Kees herkent ze zichzelf. Ontroerend is haar beschrijving van hun eerste ontmoeting. Hij hing boven haar wieg een lint met een maskertje en balletschoentjes. „Hij hoopte dat ik iets met kunst zou doen.”