Russische straaljagerpiloot: ‘Turkije waarschuwde niet’

Turkije zei eerder dat de piloten tien keer zijn gewaarschuwd.

Russen verbranden een Turkse vlag tijdens een protest voor de Turkse ambassade in Moskou
Russen verbranden een Turkse vlag tijdens een protest voor de Turkse ambassade in Moskou Maxim Shipenkov / EPA

De Rusissche piloot die het neerhalen van de straaljager door Turkije heeft overleefd, zegt op de Russische televisie dat Turkije niet heeft gewaarschuwd. Dat meldt AP.

De man, Konstantin Murakhtin, zegt verder dat het vliegtuig boven Syrisch grondgebied vloog en niet in het Turkse luchtruim. Hij kent het gebied naar eigen zeggen heel goed.

Murakhtin is gered door een Russische reddingsoperatie. Beide piloten konden per parachute het vliegtuig verlaten voordat het werd neergehaald. Murakhtins collega kwam om door toedoen van rebellen aan de Syrische kant van de grens.

‘Tien keer gewaarschuwd’

Volgens Turkije zou het Russische toestel SU-24 zich dinsdagochtend meerdere minuten in het Turkse luchtruim hebben begeven. De piloten zouden in vijf minuten tijd tien keer zijn gewaarschuwd voordat twee Turkse F-16’s het vuur openden. Eerder vandaag werden er door het land ook geluidsopnamen vrijgegeven. Of de audio-opname echt bij deze vlucht hoort, is nog niet duidelijk.

Op beelden van de Turkse televisie is te zien hoe twee piloten met een parachute uit het vliegtuig komen. Daarna stort het neer aan de Syrische kant van de grens.

Door de actie is de verhouding tussen Rusland en Turkije verder verslechterd, sinds Rusland eind september militair is gaan ingrijpen in Syrië. Rusland steunt daarmee de Syrische president Assad. NAVO-lid Turkije steunt juist al jaren de gewapende oppositie tegen Assad. In een persconferentie noemde de Russische minister van Buitenlandse Zaken de beschieting woensdag een “geplande actie”.