Lavrov: ‘Neerhalen straaljager was geplande actie’

De minister zei in elk geval geen intentie te hebben om oorlog te voeren met Turkije.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov Maxim Shipenkov/ EPA

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov noemt het neerhalen van de Russische straaljager een “geplande actie” van Turkije. Dat zei hij tijdens een persconferentie over de situatie die is ontstaan nadat Turkije gisteren een Russisch vliegtuig uit de lucht schoot. De relatie tussen Rusland en Turkije wordt volgens de minister ”heroverwogen”.

De Turkse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken gaan elkaar ergens komende dagen ontmoeten, zo zei een Turkse official tegen Reuters. De Russische overheid ontkent dit echter. De twee ministers hebben elkaar in elk geval al telefonisch gesproken.

Geen oorlog

Lavrov repte niet over specifieke maatregelen die nu tegen Turkije worden genomen. Hij zei in ieder geval geen intentie te hebben om oorlog te voeren met Turkije. Wel zal de actie gevolgen hebben voor het Syrië-overleg in Wenen, aldus de minister.

De Russische minister noemde het ook ”geen geheim” dat het Turkse grondgebied wordt gebruikt door terroristen. In de persconferentie werd niet duidelijk wat hij daar precies mee bedoelde.

SP en CDA: vertrouw niet blind op Turkije

In de Tweede Kamer bleef minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) vanmiddag vasthouden aan de Turkse lezing dat het Russische vliegtuig zich in het luchtruim van Turkije bevond. Vooral van de kant van SP en het CDA werd Koenders te verstaan gegeven het verhaal de Turkse versie niet als de ultieme waarheid te beschouwen. “Je kunt bondgenoten niet altijd op hun blauwe ogen vertrouwen”, aldus het Kamerlid Van Bommel tijdens een commissievergadering met minister Koenders.