Rusland stopt opnieuw gaslevering aan Oekraïne

Pas geleden hervatte Rusland de gasleveringen na een akkoord dat de toevoer tot maart moest garanderen.

Een gasbedrijf vlakbij Kiev, Oekraïne.
Een gasbedrijf vlakbij Kiev, Oekraïne. Foto Roman Pilipey / EPA

Het Russische staatsbedrijf Gazprom stopt opnieuw gasleveringen aan Oekraïne. Dat heeft de CEO van Gazprom Alexei Miller woensdag gezegd, meldt persbureau AP. Oekraïne heeft geen voorschot betaald voor toekomstige leveringen, aldus Miller, dus stuurde Gazprom woensdagochtend voorlopig het laatste gas.

Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft Gazprom niet besloten geen gas meer te leveren, maar is het juist Oekraïne dat het gas niet meer wil hebben. Jatsenjoek zei woensdag dat de regering het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz opdracht heeft gegeven om geen gas meer van Rusland te kopen om de afhankelijkheid van Rusland te beperken.

Oekraïne denkt dat te kunnen opvangen met gastoevoer uit Europese landen, “die een veel betere prijs hanteren”, aldus Jatsenjoek. De gasreserve van Oekraïne is rond de 16 miljard kubieke meter.

Als reactie daarop zei Miller:

“De weigering om Russisch gas te kopen zal gasleveringen naar Europa door Oekraïne en de gastoevoer naar Oekraïense gebruikers de komende winter in gevaar brengen.”

Europa is voor ongeveer een derde afhankelijk van Russisch gas, waarvan de helft door pijpleidingen in Oekraïne binnenstroomt. De Europese Commissie maakt zich echter geen zorgen over de gastoevoer naar Europa, liet een woordvoerder weten aan persdienst Reuters.

Van tevoren betalen

Volgens buitenlandredacteur Hubert Smeets speelt de Krim een rol in het oplopende energieconflict:

“De beslissing van Gazprom volgt op het onklaar maken van de elektriciteitsvoorziening voor de Krim. Het schiereiland zit sinds afgelopen weekeinde zonder stroom, nadat in het grensdistrict twee hoogspanningsmasten waren gesaboteerd. De Krim is afhankelijk van elektriciteit die door het Oekraïense vasteland wordt geleverd. Krim-Tataren, die zich verzetten tegen de Russische bezetting omdat ze zich door de nieuwe machthebbers achtergesteld voelen, voorkwamen vervolgens dat de masten konden worden gerepareerd.”

Minder dan twee maanden geleden hervatte Rusland de gasleveringen naar Oekraïne nadat de twee landen een akkoord hadden gesloten dat de gastoevoer tot en met maart 2016 moest garanderen. De levering van gas was per 1 juli opgeschort, na mislukte onderhandelingen over een nieuw contract.

Eerdere conflicten leidden al tot het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland, zoals in juni 2014. Toen werd afgesproken dat Oekraïne voortaan van tevoren zou betalen voor het gas.

Russische vluchten verboden boven Oekraïne

Ook heeft Kiev besloten om alle Russische vluchten te verbieden van het Oekraïense luchtruim gebruik te maken. Als reden gaf Jatsenjoek “de nationale veiligheid en de agressieve acties van Rusland”. Eerder annuleerde Oekraïne al directe vluchten tussen de twee landen.

Het is de laatste ontwikkeling binnen de opgelopen spanningen tussen Oekraïne en Rusland sinds Rusland in maart 2014 de Krim annexeerde en seperatistische rebellen in Oost-Oekraïne steunt. Gevechten tussen de rebellen en het Oekraïense leger hebben al aan meer dan 8.000 mensen het leven gekost.