Bedrijf Jeff Bezos laat raket landen op aarde, stap richting commerciële ruimtevaart

Een nieuw type raket, de ‘New Shepard’, is naar de grens van de ruimte gelanceerd, om tien minuten later succesvol weer te landen. Dat heeft ruimtevaartbedrijf Blue Origin, opgericht door Amazon-miljardair Jeff Bezos, gisteren bekendgemaakt. De landing is een mijlpaal op weg naar herbruikbare raketten.

De New Shepard steeg maandag om 18.21 uur (Nederlandse tijd) op van een lanceerplatform in Texas. Na het opbranden van de raketmotoren koppelde een onbemande capsule zich los. Daarin moeten in de toekomst zes betalende ruimtetoeristen zitten, die kunnen genieten van een raketlancering, een paar minuten gewichtloosheid en het fraaie uitzicht over de aarde.

De maximale behaalde hoogte bij de testlancering was 329.839 voet (100,5 kilometer, net boven de officiële grens van de ruimte op 100 kilometer). De capsule landde vervolgens met parachutes.

Met de primeur troeft Blue Origin concurrent SpaceX af. Dit bedrijf van internetmiljardair Elon Musk probeerde twee keer eerder dit jaar tevergeefs een raket te laten landen op een platform in zee. Hergebruik van miljoenen kostende raketten zou ruimtevaart veel goedkoper maken. Jeff Bezos laat doorgaans niet veel los over zijn ruimtevaartvorderingen, maar nu wijdde Bezos zijn allereerste tweet aan de mijlpaal. „The rarest of beasts – een gebruikte raket.” (NRC)