Amazon-miljardair laat raket weer landen

Foto AFP

Een nieuw type raket, de New Shepard, is naar de grens van de ruimte gelanceerd, om tien minuten later succesvol weer te landen. Dat heeft ruimtevaartbedrijf Blue Origin, opgericht door Amazon-miljardair Jeff Bezos, gisteren bekendgemaakt. De landing is een mijlpaal op weg naar herbruikbare raketten. De New Shepard steeg maandag om 18.21 uur (Nederlandse tijd) op van een platform in Texas. Na het opbranden van de motoren koppelde een onbemande capsule zich los. Daarin moeten in de toekomst zes betalende ruimtetoeristen zitten, die kunnen genieten van een paar minuten gewichtloosheid en het fraaie uitzicht over de aarde. De behaalde hoogte was 100,5 kilometer, net boven de officiële grens van de ruimte op 100 kilometer. De capsule landde met parachutes. Met de primeur troeft Bezos concurrent SpaceX van internetmiljardair Elon Musk af. Hergebruik van raketten zou ruimtevaart veel goedkoper maken. (NRC)