Roda JC doet aandelen over aan Limburgse zakenman

De club kampt met grote schulden, die door deze overname afgelost zouden kunnen worden.

Foto Marcel van Hoorn / ANP

De Limburgse zakenman Frits Schrouff is van plan voetbalclub Roda JC uit Kerkrade over te nemen. De club en Schrouff hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend, meldt Roda JC woensdagochtend.

Algemeen directeur Wim Collard zegt op de website:

“Dankzij deze financiële injectie kunnen we straks een kerngezonde club worden met mooie toekomstperspectieven voor onze ambities. Het is daarnaast ook zeer belangrijk voor de rust binnen en rondom de club.”

Hoe de overname er precies uit komt te zien en wanneer die rondkomt, is nog onbekend. Roda spreekt van een “nader vorm te geven entiteit” waarin de aandelen moeten komen.

Aziatisch eten

Schrouff is een zakenman die zijn vermogen verdiend heeft met de handel in Oosterse etenswaren. Hij sprong de afgelopen jaren al bij door geld in de jeugdopleiding te investeren.

Zelf omschrijft Schrouff zich als iemand met “maatschappelijke gedrevenheid” en clubliefde voor Roda JC:

“Ik vind het belangrijk voor de identiteit, de verbinding en de voetbalknowhow in de regio dat Roda JC financieel een stabiele club vormt en weer een structurele plek inneemt in de eredivisie.”

Financiële sores

Roda JC, dat dit seizoen terugkeerde in de eredivisie, verkeert al jaren in de financiële problemen. In oktober liet de gemeenteraad van Kerkrade weten dat wat hen betreft de maat vol was. In 2005 gaf de gemeente Roda JC een bankgarantie ter waarde van twintig miljoen euro, gevolgd door een lening van 5,8 miljoen in 2010.

In september dit jaar kon Roda niet meer voldoen aan de maandelijkse stadionhuur van 50.000 euro, hoewel dat al een verlaging was ten opzichte van de eigenlijke 67.000 euro per maand. Roda’s betalingsachterstand aan de gemeente was daarmee zo’n twee miljoen euro.

De gemeente zegt nog niet op de voorgenomen overname te willen reageren, totdat die maandag in de betreffende raadscommissie besproken is.