PSV speelt gelijk bij Manchester United (0-0)

De club uit Eindhoven houdt plaatsing voor de achtste finales in eigen hand.

Louis van Gaal, coach van Manchester United.
Louis van Gaal, coach van Manchester United. Foto Peter Powell / EPA

Op Old Trafford werd al na tien minuten nog eens duidelijk in wat voor heiligdom PSV de avond doorbracht. De spelers zal het zijn ontgaan, maar overal in het stadion van Manchester United glinsterden telefoonlampjes. Een eerbetoon, aan George Best. Precies tien jaar geleden overleed hij, maar in het Theatre of Dreams zijn legendes nooit ver weg.

Daar waar ooit Best, Beckham en Cantona schitterden, maakte het publiek van Manchester United gisteren kennis met namen als Brenet, Bruma, Hendrix en Locadia. Jongens voor wie Willem II zaterdag een te grote horde was, maar die tegen United op manmoedige wijze de toppen van hun kunnen bereikten met een 0-0 gelijkspel. Onverschrokken was hun optreden, gedurfd hier en daar, en soms waren ze dichterbij een doelpunt dan ze mogelijk zelf hebben vermoed.

Beeld het je eens in. Een verdediger die heel zijn eredivisiecarrière al het mikpunt is van spot. Die nooit de beste van de elf is. Soms zelf tekort komt en het vervolgens ook nog waagde om het beleid van de bondscoach aan de kaak te stellen. Hij, Joshua Brenet, begon zomaar aan een slalom in de eerste helft. Wist hij wat hij deed? Het was twijfelachtig. Met een solo zonder gedachte bracht hij PSV in het vijandelijk strafschopgebied. Hij maakte duidelijk dat PSV niet kansloos was. Dat het doelgebied van Manchester United lang niet zo’n onneembare vesting is als de club met zijn grootsheid pretendeert.

Als team

Enkele grote kansen van United ten spijt, PSV hield stand. Als team. Waarmee direct duidelijk was dat individualisme de ploeg niet altijd parten speelt. Maandag had Stijn Schaars erover geklaagd op de training. Na een woordenwisseling met Luciano Narsingh riep hij hardop dat sommige spelers er een „eigen BV” op nahielden in het team. Te veel egoïsme.

Was het behaalde punt een gevolg van zijn tirade? Het lijkt onwaarschijnlijk. Te meer doordat boosdoener Narsingh al na een kwartier spelen uitviel met een blessure. Voor hem geen eerherstel. De anderen bewezen het gelijk van trainer Phillip Cocu, die zei dat zulke akkefietjes vaker voorkomen.

Zoals kritiek hoort bij een teamsport, is er ook ruimte voor complimenten. Door zo lang stand te houden gaf PSV nog meer kleur aan de dag van de 3.300 meegereisde supporters. Sommigen met zogenoemde half-om-halfsjaals die ze eerder die dag hadden gekocht. De helft van de wol in de kleuren van United, de andere in die van PSV. Ze zijn verboden in sommige pubs rond het stadion, om mogelijk verklede hooligans te weren, maar in Eindhoven kunnen ze weleens eeuwigheidswaarde krijgen. Een relikwie om op te hangen in een jongenskamer, als herinnering aan het soort avonden dat schaars is.

Nu of nooit

Voor hen was het nu of nooit, en dat was voelbaar overdag. In het centrum van Manchester maakten ze op een plein zoveel lawaai dat het naastgelegen oudste gebouw van Manchester ervan moet hebben gekraakt. Wie belooft deze mannen dat ze in de nabije toekomst nog te gast zullen zijn bij een van de grootste clubs ter wereld? Nederland kwijnt weg op UEFA’s coëfficiëntenranglijst, waardoor de enige zekere plek in de Champions League in gevaar is en Nederlandse clubs hoogstwaarschijnlijk zijn overgeleverd aan de voorrondes. Europees topvoetbal wordt steeds exclusiever.

Ze mochten trots zijn op hun club. Alleen al omdat supporters van United zich hoorbaar suf ergerden. Ooit is eens gemeten dat de harde kern op het Stretford End bij een doelpunt meer lawaai maakt dan een opstijgende jumbojet. Maar nu, tijdens een duel waar PSV met de minuut meer grip op kreeg, was Uniteds harde kern vooral aan het zuchten. En of United boring speelde. Slecht ook vooral.

Brutale binken

Ondertussen ontpopten de spelers van PSV zich van verlegen schooljongens tot de brutale binken van de school. Ze moeten hebben beseft dat verlegenheid en ontzag voor de opponent totaal onnodig was. Met de Mexicaan Andrés Guardado als uitblinker. Hij bepaalde het spel en gaf anderen het vertrouwen om ook aan te vallen. Iets meer lef en PSV had nog meer kunnen halen uit de mogelijkheden aan het slot.

Een gelijkspel dus. Zonder doelpunten, maar wat gaf het? Dankzij het behaalde punt hebben de spelers van PSV hun lot in eigen handen. Bij winst op CSKA Moskou over twee weken in Eindhoven, zijn ze verzekerd van een plek in de volgende ronde van de Champions League.
Mogelijk nog een mooie reis. Nog meer volle pleinen. Nog meer feest.