Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

‘Banken controleren IBAN nummers niet’

Hadden banken niet beloofd mee te werken aan een oplossing wanneer klanten moeite hebben met IBAN-rekeningnummers? Dat hadden ze. De werkelijkheid is anders, schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek door de Consumentenbond.

Bij de 125 miljoen maandelijkse overboekingen wordt in 1.500 gevallen een fout gemaakt. Dat is al minder dan vorig jaar: toen ging het 4.500 keer per maand mis. Klanten moeten sinds augustus vorig jaar een code van achttien cijfers en letters invullen wanneer ze geld willen overmaken. In die code zit het rekeningnummer verscholen.

De banken beloofden te controleren of namen en rekeningnummers overeenstemmen, maar die controle vinden ze te duur. En dat terwijl klantenservices van alle banken (behalve ING) wel doen alsóf die controle plaatsvindt.

Rabobank: Delta Lloyd interessante overnamekandidaat

Het Financieele Dagblad bericht over een rapport van de Rabobank waarin staat dat NN een bod kan doen op Delta Lloyd. De waarde van de verzekeraar is met 60 procent gedaald. Rabobank-analist Cor Kluis benadrukt in het FD dat NN vooral niet teveel moet betalen. Delta Lloyd is twee miljard euro waard, niet meer.

Er zitten nogal wat haken en ogen aan een mogelijke overname, vertelt Kluis. NN zou geen geld moeten lenen voor een overname. Het bedrijf kan beter zelf aandelen uitgeven om geld op te halen. En de koers van Delta Lloyd zou nog wat verder moeten dalen. Verder is de verzekeraar een aantrekkelijke overnameprooi.

“Ik denk dat alle verzekeraars die het zich kunnen veroorloven, nu naar Delta Lloyd kijken. Dit is op dit moment het grootste dossier op de beurs.”

Philips krijgt boete in de Verenigde Staten

Problemen met gloeilampen hebben Philips een boete van twee miljoen dollar opgeleverd. Philips had verzuimd te melden dat het glas van de lampen kon loslaten van de fitting. De Financiële Telegraaf bericht over de boete van de Amerikaanse dienst voor veilige consumentenproducten CPSC.

De dienst kreeg tien meldingen van verwondingen en zeven meldingen van schade door het probleem met de lampen. Die werden in augustus 2011 teruggehaald uit de winkels. Inmiddels controleert Philips middels een intern programma of aan de regelgeving wordt voldaan.

    • Eefje Rammeloo