‘Piloot neergehaald vliegtuig opgepikt door Syrische leger’

De piloot zou toch niet zijn doodgeschoten, volgens de Russische ambassadeur in Frankrijk.

Het neergehaalde gevechtsvliegtuig.
Het neergehaalde gevechtsvliegtuig. Foto EPA / Haberturk TV Channel

De tweede piloot van het Russische gevechtsvliegtuig dat dinsdag door Turkije werd neergehaald is opgepikt door het Syrische leger. Dat zei de Russische ambassadeur in Frankrijk, Alexandre Orlov, woensdagochtend op de Franse radiozender Europe 1, meldt persdienst AFP.

“Hij heeft kunnen ontsnappen. Hij is gered door het Syrische leger en zal naar een Russische luchtbasis terugkeren.”

De Russische president Vladimir Poetin heeft inmiddels op televisie bevestigd dat de tweede piloot veilig is en na de twaalf uur durende reddingsoperatie bij de Russische luchtmachtbasis in Syrië is aangekomen. De eerste piloot van het Russische vliegtuig is wel gedood door “jihadisten”, volgens ambassadeur Orlov.

‘Turkije handlanger van IS’

Volgens Rusland werd het gevechtsvliegtuig gisterochtend zonder enige waarschuwing door de Turken uit de lucht geschoten terwijl het boven Syrië vloog.

Turkije zegt echter dat de straaljager zeker tien keer is gewaarschuwd toen het in Turks luchtruim vloog. De Turkse president Erdogan zei woensdagochtend dat het vliegtuig weliswaar in Syrië neerkwam, maar boven Turkije is beschoten. Delen van het vliegtuig zijn in Turkije terechtgekomen en zouden daarbij twee Turkse burgers hebben verwond, aldus Erdogan.

Orlov weerspreekt dat het vliegtuig zich in Turks luchtruim bevond en beschuldigt Turkije ervan dat het een “handlanger” is van terreurgroep Islamitische Staat. Orlov bagatelliseerde wel de zorgen dat de spanningen tussen Rusland en Turkije door het incident zijn geëscaleerd. Ook Erdogan wil het incident niet laten escaleren, zei hij vandaag in Istanboel:

“We beschermen allen onze veiligheid en de rechten van onze grenzen.”

‘Incident verstoort gezamenlijke projecten’

De Russische premier Dmitry Medvedev schreef woensdag in een verklaring dat gezamenlijke projecten van Rusland en Turkije door het incident op losse schroeven komen te staan, meldt Reuters. Turkse bedrijven zouden een deel van hun Russische marktaandeel kunnen verliezen, aldus Medvedev.

Poetin stelde dinsdag dat het vliegtuig één kilometer binnen de Syrische grens werd geraakt en waarschuwde voor “serieuze consequenties” voor de Turks-Russische betrekkingen.