Oppositie ook na toezeggingen kritisch op begroting justitie

Partijen nog niet tevreden met de 250 miljoen euro extra die het kabinet vorige week toezegde.

Minister Ard van der Steur en Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vandaag tijdens het begrotingsdebat.
Minister Ard van der Steur en Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vandaag tijdens het begrotingsdebat. Foto ANP / Jerry Lampen

Het kabinet blijft in onzekerheid over de benodigde steun voor de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie in de Eerste Kamer. In het debat over deze begroting, vandaag in de Tweede Kamer, bepleitten oppositiepartijen meer geld voor dit ministerie. De extra 250 miljoen euro die Justitie vorige week kreeg toegezegd van het kabinet, vinden zij niet genoeg.

Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman zijn de “enorme kraters” in de begroting hiermee nog niet opgevuld. Volgens haar maakt het kabinet te weinig geld vrij voor politie, OM en de rechtspraak:

“Hiermee maken de bewindspersonen het ons nog steeds erg moeilijk om voor deze begroting te stemmen.”

D66 eist “harde toezeggingen”. Fractievoorzitter Alexander Pechtold eist een “einde aan de bezuinigingsdruk op het Openbaar Ministerie” en wil dat de rechtspraak “uit de rode cijfers” komt. De PVV zei alvast tegen de justitiebegroting te zullen stemmen.

CDA-Kamerlid Peter Oskam klonk milder. “De richting” die het kabinet opgaat door het extra geld vrij te maken vindt hij “goed”. Maar ook hij wil meer geld, bijvoorbeeld voor de zeven rechtbanken die deels ontmanteld zouden worden, onder meer in Almelo en Lelystad. Daar moet 50 miljoen euro naartoe, volgens Oskam - het bedrag dat volgens de Raad voor de Rechtspraak nodig is om op de zeven locaties volwaardige rechtbanken te behouden. Van der Steur had 20 miljoen toegezegd.

Begrotingen zelden weggestemd

Het wegstemmen van een begroting is een zwaar middel dat oppositiepartijen zelden inzetten. Als de oppositie de nieuwe begroting wegstemt, stemt ze daarmee ook het extra kwart miljard weg dat Van der Steur voor deze begroting heeft toegezegd. Dan blijft de begroting voor 2015 gelden.

VVD en PvdA beschikken in de Eerste Kamer over 21 zetels. Voor een meerderheid hebben zij nog de steun van 17 zetels uit de oppositie nodig. Van de grotere partijen beschikt het CDA over 12 zetels, D66 10 en de SP over 9 zetels.