Ombudsman onderzoekt verdwijnen blauwe envelop

Ombudsman ontving sinds halverwege deze maand meer dan 400 “signalen van verontruste burgers”.

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nationale Ombudsman begint een onderzoek naar het verdwijnen van de blauwe envelop. De senaat stemde vorige maand in met het plan van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) om alle belastingzaken voortaan volledig digitaal te regelen. Ombudsman Reinier van Zutphen heeft hierover sinds halverwege deze maand meer dan 400 „signalen van verontruste burgers” ontvangen, vooral van naasten van oudere mensen.

Het onderzoek van de ombudsman richt zich op de informatievoorziening over de veranderingen en of er uitzonderingen mogelijk zijn voor mensen die tegen problemen aanlopen. De conclusies van het onderzoek worden komend voorjaar verwacht.

Op dit moment verstuurt de fiscus nog jaarlijks 150 miljoen blauwe brieven naar burgers en bedrijven. Dat komt neer op ongeveer een vrachtwagen vol per dag. In het nieuwe systeem krijgt iedereen een berichtenbox op de website van de Belastingdienst. Als de fiscus digitale post heeft, wordt de belastingplichtige daarover met een mailtje gewaarschuwd. De overstap van brief naar digitaal gebeurt stapsgewijs. Het is de bedoeling dat uiteindelijk over een jaar of zeven iedereen is overgestapt en de allerlaatste blauwe envelop bij de fiscus de deur uitgaat.