Obama: geen reden voor angst over aanslagen in VS

Met de feestdagen voor de deur wordt IS volgens de president in binnen- en buitenland bestreden.

Obama tijdens zijn verklaring in de Roosevelt Room in het Witte Huis.
Obama tijdens zijn verklaring in de Roosevelt Room in het Witte Huis. Foto Nicholas Kamm/AFP

Er zijn geen “serieuze en geloofwaardige” aanwijzingen dat een terroristische aanslag zoals die in Parijs op handen is in de VS. Dat heeft de Amerikaanse president Obama gezegd in het Witte Huis, na een bespreking met de veiligheidsdiensten. Hij uitte zijn begrip voor zorgen dat zoiets ook in de Verenigde Staten kan gebeuren.

Morgen wordt in de Verenigde Staten Thanksgiving gevierd. Met de feestdagen voor de deur gaan veel Amerikanen op reis. Misschien zijn de zorgen over terreur sinds de aanslagen van 11 september 2001 niet meer zo sterk geweest, zei Obama. Hij benadrukte dat daar op dit moment geen aanleiding voor is. “Als er een specifieke, geloofwaardige dreiging komt, wordt de bevolking ingelicht. Als je iets ziet of hoort: laat het weten. Dat is altijd nuttig.”

Twitter avatar WhiteHouse The White House Watch @POTUS give an update on our safety and security after meeting with his Homeland Security Team. https://t.co/YYfLjsRd5Y

Antiterreur

Volgens Obama wordt er in binnen- en buitenland hard gewerkt om terreurbeweging Islamitische Staat te bestrijden. “We achtervolgen IS waar die zich ook verschuilt,” aldus de president. Antiterreureenheden, inlichtingendiensten en andere veiligheidsdiensten “draaien overuren” om ook in eigen land de veiligheid zo goed mogelijk te garanderen. “Dat is iets om dankbaar voor te zijn”, voegde hij toe.

Twitter avatar WhiteHouse The White House “We are going after ISIL wherever it hides.” —@POTUS on strategy to degrade and destroy ISIL https://t.co/f9wDAH3T3x