Nieuws in stripvorm

In de VS is stripjournalistiek een vertrouwde vertelvorm, in Nederland is het nog relatief onbekend. Het nieuwe initiatief Drawing the Times moet daar verandering in brengen.

Uit het drieluik van tekenaar Jeff Pourquié over Frontex, de organisatie die de Europese grenzen bewaakt. Journalist Taina Tervonen schreef de teksten.

‘Wat moet je met al die informatie die via internet op je afkomt?” Eva Hilhorst, tekenaar en een van de oprichters van het nieuwe platform Drawing the Times, wordt er soms moedeloos van. „We hebben zo veel informatie te verwerken, dat we het soms niet meer kunnen bevatten.” 

Zet die informatie om in tekeningen en er wordt een heel ander verhaal verteld. Menselijker, soms subjectiever en tegelijkertijd ook verhelderend. De donderdag te lanceren website Drawing the Times moet deze journalistieke vertelvorm meer onder de aandacht brengen. Meer dan veertig tekenaars zegden hun medewerking toe. 

Zo is er een verhaal vertaald uit Frankrijk over Frontex, de organisatie die de buitengrenzen van de EU bewaakt. Hilhorst: Het is een samenwerking tussen tekenaar Jeff Pourquié en journalist Taiva Tervonen, die het onderzoek deed en het verhaal schreef. „Je ziet hoe Frontex werkt, met alle cijfers erbij, maar tegelijkertijd is ook in beeld hoe vluchtelingen in bootjes de Middellandse Zee oversteken en tussen Servië en Bulgarije de grens proberen over te steken.” 

Of wat te denken van het verhaal van Judith Vanistendael. Ze woont in Molenbeek, de wijk in Brussel die wordt gezien als een broedplaats van radicaliserende moslims en sinds de aanslagen in Parijs constant in het nieuws is. Ze maakte een verhaal over een biologische halalslager. Het bizarre is dat het verhaal een week vóór de aanslagen is gemaakt en zo ook een ander perspectief op Molenbeek biedt. Hilhorst: „Het is heel kleinschalig , een microverhaal eigenlijk, waar veel meer nuance in zit dan alleen in de harde nieuwsfeiten.”

De site start morgen met een twintigtal getekende verhalen, die allemaal gratis te zien zijn. Op termijn sluit Hilhorst niet uit dat er voor bepaalde stukken ook geld wordt gevraagd, maar voor nu gaat het erom dat getekende journalistiek onder de aandacht wordt gebracht. Hilhorst: „Het zou mooi zijn als er een nieuwe wereld opengaat voor mensen die dit fenomeen niet kennen. Dat ze op een andere manier naar het nieuws gaan kijken.”