Move over goudvis

Er zijn zo’n 27.000 soorten vissen op de wereld, en toch gaan we massaal voor de goudvis als huisdier. Supersaai.

Nee, dan de kwal. Net zo gemakkelijk in de verzorging. Net zo lekker stil. Heeft geen hart, geen spijsverteringskanaal en geen bloedvaten. Een kwal bestaat gewoon uit wat water met zenuwen in een velletje.

Het enige nadeel: je kunt kwallen niet zomaar in elke vissenkom stoppen. Omdat een kwal een weekdier is dat gewoon een beetje ronddrijft, is-ie ook nogal slap. Een doodnormale aquariumpomp kan al fataal zijn.

Daarom loopt er nu een succesvolle crowdfundingcampage voor een ‘Jellyfish Cylinder Nano aquarium’. Een stijlvol, pikzwart cilinderaquarium. Compleet met een waterstroming die lekker voor ze is, een filter, pomp, en alles wat de moderne kwal van een aquarium verlangt. Plus – anders zou het Kickstarter niet zijn – een kek ledlampje die je met een afstandsbediening van kleur laat veranderen. Zo veranderen je kwallen van kleur mee.

Helemaal veilig is het trouwens niet om een aquarium via een crowdfundingsite te bestellen. Eerdere versies, van andere producenten, zorgden voor ware horrorverhalen. Kwal in de pomp, kwal die z’n tentakels kwijtraakt, ga zo maar door. Daarom belooft dit aquarium een 30-dagen-garantie op levende kwallen. Kwal dood? Geld terug. Tijd om Blub te vervangen.